jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Polędwica ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polędwica ze szparagami, doskonałe danie na niedzielny obiad

Polędwica ze szparagami

Składniki:

Polędwica ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Polędwica ze szparagami
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce masła, podlać białym winem. Gotować 5 minut, odparowując wino do połowy swej objętości. Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. Gotować 10-15 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Poledwicę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem.

Smażyć 15-20 minut na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Często odwracać podczas smażenia, aby mięso zrumieniło się ze wszystkich stron. Pomidory umyć, podzielić na połówki. Usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Bazylię pokroić w paski. Rozgrzać w rondlu 8 łyżek masła, dodać pomidory i bazylię. Szparagi osączyć, wywar zlać do naczynia. rozgrzać w garnku resztę masła, zrobić z mąki zasmażkę. Podlać 2 szklankami wywaru z gotowania szparagów, śmietaną i winem, gotować sos 5 minut. Dodać posiekane kurki, doprawic żółtkami rozmąconymi z odrobiną sosu. Nie gotować. Mięso i szparagi przełożyć an półmisek, polać sosem ziołowym. Sos grzybowy i resztę sosu ziołowego podawać osobno.