reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Polędwiczka w sosie śmietanowym z nasturcją

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo szybki i pyszny obiad pod warunkiem, że ma się wszystkie składniki pod ręką a polędwiczki zamarynuję dzień wcześniej:)

Polędwiczka w sosie śmietanowym  z nasturcją Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczka w sosie śmietanowym z nasturcją

 

  • 400g polędwiczki wieprzowej

 

  • Marynata

 

 

  • 2 łyżki sosu sojowego

 

 

  • Sos:

 

  • 5-6 kawałków pomidora suszonego w oleju

 

  • 1 łyżka marynowanej nasturcji lub kaparów

 

  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 30%

 

  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego ( może być rosołek rozpuszczony)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie śmietanowym z nasturcją
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy mięso na minimum 3 godziny ( ja zrobiłam to dzień wcześniej) Następnie kroimy na 4 cm kawałki i lekko miażdżymy je ręką. Olej spod pomidorów rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso. Podlewamy wywarem i śmietaną, dusimy polędwiczki przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło, nasturcję lub kapary, pokrojone w paseczki pomidory i dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem. Na koniec możemy posypać zieloną pietruszką, a podaję z kluskami śląskimi lub ryżem
Polędwiczka w sosie śmietanowym  z nasturcją
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy mięso na minimum 3 godziny ( ja zrobiłam to dzień wcześniej) Etap 1
Polędwiczka w sosie śmietanowym  z nasturcją
Etap 2Olej spod pomidorów rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso.
Polędwiczka w sosie śmietanowym  z nasturcją
Marynowane nasturcje zwana są polskimi kaparami