SUPERPRZEPIS

Polędwiczki gyrosowe na roszponce

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Polędwiczki gyrosowe na roszponce Więcej zdjęć (5)

Pyszne i aromatyczne mięsko, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację.

Składniki:

Polędwiczki gyrosowe na roszponce

 

  • ½ kg polędwiczek z kurczaka
  • Do marynaty
  • pół łyżeczki soli
  • Po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli
  • Szczypta brązowego cukru
  • Po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu ( utartego w moździerzu)
  • Łyżeczka czosnku w granulkach
  • Łyżka sosu sojowego
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • Dodatkowo
  • Roszponka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Łyżka majonezu Babuni
  • Łyżka pikantnego ketchupu
  • Łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
  • Sos czosnkowy w saszetce Knorr

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki gyrosowe na roszponce
Polędwiczki myję. Wszystkie składniki marynaty mieszam i marynuję w nich polędwiczki, minimum 30 minut. Po tym czasie mięsko smażę na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można je także piec na grillu.



Majonez łączę ze śmietaną i ketchupem, wsypuję sos czosnkowy i dokładnie wszystko mieszam . Roszponkę myję, odcinam ewentualne korzonki i osuszam w wirówce do sałaty , układam na talerzu, pomidorki koktajlowe myję,  kroję na połówki i rozkładam na sałacie. Obok wykładam polędwiczki, całość polewam przygotowanym sosem.



Pyszny obiad lub kolacja, polecam:)
Polędwiczki gyrosowe na roszponce
Polędwiczki myję i odcinam zbędny tłuszcz. Składniki marynaty mieszam i marynuję w nich polędwiczki minimum 30 minut
Polędwiczki gyrosowe na roszponce
Po tym czasie mięsko smażę na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można je także piec na grillu.
Polędwiczki gyrosowe na roszponce
Majonez łączę ze śmietaną i ketchupem, wsypuję sos czosnkowy i dokładnie wszystko mieszam
Polędwiczki gyrosowe na roszponce
Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu, pomidorki koktajlowe kroję na połówki i rozkładam na sałacie