Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W płaskim żaroodpornym garnku wymieszać soki, sos sojowy, keczup, olej, miód i

Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym

 

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki soku po­marańczowego
  • łyżka soku cytrynowego
  • po 2 łyżki soku grejpfrutowego, keczupu i sosu sojo­wego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • łyżka imbiru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • grejfrut
  • vegeta
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym
W płaskim żaroodpornym garnku wymieszać soki, sos sojowy, keczup, olej, miód i imbir. Mię­so umyć, pokroić na cienkie piastry, lekko ubić, włożyć do garnka i zalać sosem (każdy kawałek powinien być dokładnie pokryty sosem). Gar­nek przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Grejpfrut dokładnie umyć, obrać, pokroić na ćwierćplasterki. Mięso wyjąć z lodówki, wsta­wić do bardzo gorącego piekarnika. Piec pod przykryciem około 10 min od chwili, gdy sos się zagotuje, po czym dodać grejpfrut i mąkę wy­mieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, wy­mieszać, przyprawić do smaku vegetą i pie­przem. Przykryty garnek znów wstawić do pie­karnika na kilka minut. Przed wyjęciem sprawdzić, czy mięso jest miękkie. W razie po­trzeby podlać odrobiną wrzącej wody i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.

Tagi:

sosy