jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Polenta zapiekana z kiełbasą i sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polenta zapiekana z kiełbasą i sosem pomidorowym, doskonałe danie obiadowe na każda porę roku

Polenta zapiekana z kiełbasą i sosem

Składniki:

Polenta zapiekana z kiełbasą i sosem

 

Sposób przygotowania:

Polenta zapiekana z kiełbasą i sosem
Zagotować 3 szklanki wody z solą, wsypać do wrzątku 1/3 części kaszy, mieszając bez przerwy. Gdy zgęstnieje, dodać kilka łyżek gorącej wody i wsypać następną porcję kaszy, zagotować. Dodać gorącą wode, resztą kaszy i wody, przez cały czas mieszając. Kasza powinna być jednolita i odstawać od ścianek naczynia. Łączny czas gotowania kaszy wynosi około 1 godziny. Wyłożyć kaszę na zwilżoną zimną wodą tacę i rozsmarować nożem maczanym w zimnej wodzie na warstwę grubości 1 cm. Przestudzić. SOS POMIDOROWY: Pomidory pokrajać na kawałki, rozgotować, przetrzeć przez sitko do rondelka. Kiełbasę i boczek pokrajać na paseczki i przesmażyć w 2/3 masła. Dodac do sosu i dusić razem do zgęstnienia, doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Wystudzoną pokrajać na szerokie pasy, ułożyć pojedyńczą warstwą w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, polać połową sosu i posypać tartym serem. Tak samo przygotować dwie nastepne warstwy, ostatnią posypać kawałeczkami pozostałego masłą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut. Po wyjęciu posypać tartym serem.