Sposób przygotowania:
Polska zupa ogorkowa
Zeberka umyc, pokroic na kawalki ( np. 2 kostki w jednym kawalku), szybko podsmarzyc na oleju - ok; 5 minut, zeby lekko sie zrumienily. Przelozyc do sporego garnka. Warzywa umyc. Marchewki i pietruszke pokroic w grube slupki, por w talarki, seler zostawic w kawalku, dolozyc wszystko do zeberek. Zalac zimna woda- tak do 3/4 garnka. Dolozyc liscie laurowe i ziele angielskie, posolic, gotowac, az zeberka zaczna mieknac W tym czasie obrac ziemniaki, wyplukac i pokroic w kostke. Dodac do gotujacej sie zupy ( nie wczesniej, niz zeberka zmiekna). Ogorki wraz ze skorka zetrzec na tarce o grubych oczkach, podsmazyc na masle. Dolozyc do garnka, kiedy i zeberka i ziemniaki beda zupelnie miekkie. Gotowac jeszcze 5 minut, dolozyc smietane ( jesli jest slodka- od razu; jesli kwasna - najpierw rozrobic z niewielka iloscia zupy) Gotowe! Podawac z chlebem i czarnym, najlepiej swiezo mielonym pieprzem Smacznego!
P.S. Zeberka z zupy kazdy moze sobie wylowic :). Sa pyszne i wyjatkowo dobrze smakuja z musztarda
P.S. Zeberka z zupy kazdy moze sobie wylowic :). Sa pyszne i wyjatkowo dobrze smakuja z musztarda