Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zimą najczęściej przygotowujemy pomidorówkę z koncentratu. Dla wzbogacenia smaku takiej zupy polecam dodać pieczoną paprykę i pieczonego pomidora. Taka zupa świetnie smakuje np. z kluseczkami francuskimi.

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw

Składniki:

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw

Przygotowanie bulionu

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw
Bulion do zupy przygotowałam na cielęcinie i udkach z kurczaka

Warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchewki, korzenie pietruszki i selera obieramy. Cebulę opalamy na palniku.

Mięso opłukujemy, namaczamy, przekładamy do garnka, zalewamy 2-2,5 l wody. Zagotowujemy. Zbieramy męty i zmniejszamy ogień.

Dodajemy włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny.

Pieczenie warzyw

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw
Pomidora i paprykę myjemy i pieczemy w piekarniku

W międzyczasie pieczemy pomidora i paprykę. Warzywa myjemy, paprykę kroimy na kawałki, usuwamy nasiona.

Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 190 st. C.

Po upieczeniu warzywa pozbawiamy skórki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw
Do bulionu dodajemy koncentrat i zblendowane pieczone warzywa

Z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w plasterki.

Część bulionu łączymy z pieczoną papryką i pieczonym pomidorem, blendujemy, dodajemy do reszty bulionu.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz mielony. Zupę zagotowujemy i podgrzewamy na mniejszym ogniu kilkanaście minut.

Zupę zabielamy śmietaną.

ETAP 4:

Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzyw
Do zupy doskonale pasują np. kluseczki francuskie

Na talerze wykładamy po dużej garści kluseczek francuskich na osobę. Wlewamy zupę.

Do każdej porcji dodajemy trochę mozzarelli pokrojonej w kostkę. Posypujemy bazylią lub natką pietruszki.