Sposób przygotowania:
Pomidorówka z dodatkiem pieczonych warzywPrzygotowanie bulionu
Warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchewki, korzenie pietruszki i selera obieramy. Cebulę opalamy na palniku.
Mięso opłukujemy, namaczamy, przekładamy do garnka, zalewamy 2-2,5 l wody. Zagotowujemy. Zbieramy męty i zmniejszamy ogień.
Dodajemy włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny.
Pieczenie warzyw
W międzyczasie pieczemy pomidora i paprykę. Warzywa myjemy, paprykę kroimy na kawałki, usuwamy nasiona.
Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu warzywa pozbawiamy skórki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 3:
Z bulionu wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w plasterki.
Część bulionu łączymy z pieczoną papryką i pieczonym pomidorem, blendujemy, dodajemy do reszty bulionu.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz mielony. Zupę zagotowujemy i podgrzewamy na mniejszym ogniu kilkanaście minut.
Zupę zabielamy śmietaną.
ETAP 4:
Na talerze wykładamy po dużej garści kluseczek francuskich na osobę. Wlewamy zupę.
Do każdej porcji dodajemy trochę mozzarelli pokrojonej w kostkę. Posypujemy bazylią lub natką pietruszki.