top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa jest połączeniem pasztecików z nadzieniem mięsnym z pomidorami i słodką kukurydzą. Jest świetne dla dzieci, niejadków.

Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki

 

  • Składniki na farsz:
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 dymka szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Ciasto na naleśniki:
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 jaja
  • mąka- odpowiednio do gęstości ciasta
  • Dodatkowo:
  • ser do posypania

Sposób przygotowania:

Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki
1. Z mąki, wody, mleka, jaj i szczypty soli szykujemy ciasto na naleśniki. Powinno ono mieć gęstość śmietany, smażymy grubsze naleśniki.2. Mięso z indyka podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory, suszoną bazylię i inne ulubione zioła. Doprawiamy do smaku. Polecam smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut aż do odparowania części wody z zalewy pomidorowej. Następnie po zdjęciu z ognia dodajemy kukurydzę i posiekany szczypiorek.3. Na każdy naleśnik kładziemy porcję mięsa i zawijamy jak na paszteciki. Kładziemy do naczynia żaroodpornego lub zwykłej blaszki. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni celsjusza.
Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki
Smażymy naleśniki, odrobine grubsze, aby nie wylewało się nadzienie oraz nie popękały.
Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki
Do podsmażonego mięsa, dodajemy czosnek, cebulę a po pewnym czasie pomidory
Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki
Po zdjęciu z ognia dodajemy kukurydzę i szczypiorek
Pomidorowo- mięsne zapiekane paszteciki
Składamy jak na krokiety, posypujemy startym żołtym serem i zapiekamy w piekarniku