Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Pomidorowy Jaś

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Możecie mówić, że to fasolka po bretońsku albo bretończyk po fasolsku...dla mnie to po prostu pomidorowy Jaś.

Pomidorowy Jaś

Składniki:

Pomidorowy Jaś

 

  • 50 dkg fasoli Jaś
  • 20 dkg cienkiej, chudej kiełbasy
  • 10 dkg chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziołowej mieszanki prowansalskiej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól, ok. 1 łyżeczki
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy Jaś
Fasolę, jeśli jest zeszłoroczna i sucha, zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała, na całą noc. Teraz, w sezonie, kiedy jest świeża, nie musimy tego robić, wystarczy po prostu zalać wodą i od razu gotować, dodając tylko liście laurowe. Gotujemy ją aż będzie prawie miękka. Kiedy fasola się gotuje sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy i przekładamy zawartość patelni do podgotowanej fasoli. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i zioła. Dusimy aż fasola będzie miękka. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Fasolę soli się dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ skórka okrywająca ziarno nie mięknie w kontakcie ze słonym. Ja nie zagęszczam sosu mąką, ale jeśli ktoś lubi bardzo gęsto...

Tagi:

kielbasa