misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Pomidory faszerowane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pomidory jako gorąca przekąska.

Pomidory faszerowane

Składniki:

Pomidory faszerowane

 

  • 5-6 sporych pomidorow
  • 10 dkg mozzarelli
  • 15 dkg ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilkanascie oliwek
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane
Mięso, cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podzmażamy na oleju3-4 min.Następnie z pomidorów ścinamy czubki, wydrążamy je a miąższ przekładamy do miseczki. Środki pomidorów posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i bazylię drobniutko.Mieszamy to razem z zawartością patelni. Doprawionym farszem wypelniamy pomidory. Miąższ z pomidorów oraz ze ściętych czubków zmiksować , doprawić solą i pieprzem.Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni ,połączyć ze zmiksowanymi pomidorami.W naczyniu zaroodpornym ulożyć pomidory ,zalać tym sosem i zapiekać w piekarniku ok. 20 min w temp. 180*C.