Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane wędliną i serem zapiekane z jajkami na fasoli
Fasolę umyć, namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić, osolić. pomidory wydrążyć, porószyć w środku solą i pieprzem. Nakładać do środka po trochu wędliny oraz sera żółtego pokrajanego w kostkę. Jajka rozbić, osolić, wlewać po trochu na wierzch wędlin i sera, na każdej porcji położyć płatek masła. Rondel lub naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wlać na dno przecier ze środków pomidorów, ustawiać pionowo nadziane pomidory i zapiekać przez około 20 minut w gorącym piekarniku (200 st).
Ugotoaną fasolę wyłożyć na gorący półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą i polać stopionym tłuszczem. Układać na tej warstwie gorące zapieczone pomidory i posypaywać po wierzchu posiekaną zieleniną.
Podawać z surówkami.
Ugotoaną fasolę wyłożyć na gorący półmisek, posypać zrumienioną bułką tartą i polać stopionym tłuszczem. Układać na tej warstwie gorące zapieczone pomidory i posypaywać po wierzchu posiekaną zieleniną.
Podawać z surówkami.