Sposób przygotowania:
Pomidory z ryżem i mięsem
Ugotować ryż w wodzie z kostką bulionową ( luzem lub w woreczku ) .Odcedzić . Do gorącego dodać masło i wymieszać. Mięso zmielić .Cebulę bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć cebulę aż się zeszkli. Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda odparuje. Wymieszać ryż , mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru. Doprawić farsz solą i pieprzem. Z pomidorów ściąć górę . Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak by miąższ został i ścianki nie były za cienkie. Nadziać farszem. Wybrać garnek który ma dno szerokości pozwalającej na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki by można je było spokojnie przykryć . Wydrążone z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić i włożyć do garnka - posypać resztą kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżka oleju. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut. Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory.. Przykryć garnek. Dusić na małym gazie góra 5 minut ( trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i grubości pomidorów - chodzi o to by zmiękły a nie rozpadały się ) .Wyjąć pomidory . Sos doprawić do smaku. Podawać na warstwie sosu ( można go przetrzeć lub zmiksować - ale wydaje mi się to zbędne ).
cris
Babciagramolka
U mnie w warzywniaku są bycze serca i te co kupiłam- nie wiem jak sie nazywają ale duże i doskonale się nadziewają . Ale masz rację- latem to dopiero bedzie używanie.
Agiatis
O ile mi wiadomo to, te duże to są pomidory malinówki ;)
msewka
Babciagramolka
evita0007
Z tego co widzę to nie są malinówki.One inaczej wyglądają.Ale danko super :-)
Agiatis
Danie rzeczywiście super;)