Sposób przygotowania:
Porosołowe knedle
Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki. Farsz: Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.
BERSZER
Nigdy nie robiłam knedli, ale kopytka mi wychodzą. W niedzielę zrobię rosół, a w poniedziałek porosołowe knedle.
pacpaw