Sposób przygotowania:
Potrawka z pstrąga
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej, ostudzonej wodzie. Sprawione już pstrągi bardzo dokładnie oczyścić. Pstrągi pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać, a następnie dobrze umyć. Seler pokroić w niedużą kostkę, natomiast marchewki oraz pietruszkę pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w wodzie, a w następnej kolejności doprawić do smaku zielem angielskim, liściem laurowym. Ugotowany wywar dobrze odcedzić, a następnie włożyć do niego po porcjowane pstrągi. Całość gotować razem przez około 30 minut. Pod koniec gotowania po około 25 minutach wlać do gotującego się wywaru z rybami białe wino oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość bardzo dobrze wymieszać i doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem cytrynowym oraz solą. Ryby wyciągnąć z wywaru, dać na talerz, a w następnej kolejności zalać wywarem. Potrawkę dać do chłodnego miejsca, aby galaretka stężała.