Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Prince polo Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne do kawy, kiedy chcemy się oderwać od rzeczywistości ;)

Prince polo Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prince polo Edzi

 

 

 

 

  • DODATKOWO
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Prince polo Edzi
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do piany dodajemy cukier i dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser, mąki, kakao i proszek przesiewamy i dodajemy do masy stopniowo, cały czas mieszając łyżką lub ręką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min. MASA Do miski wlewamy 1/2 szkl mleka i wsypujemy mąkę i budyń oraz cukier, całość dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę i budyń z cukrem wymieszane w mleku. Całość zagotowujemy ciągle mieszając tak jak budyń. Odstawiamy, żeby ostygło. Masło ucieramy i ciągle ucierając partiami dodajemy "budyń" i dalej ucieramy na gładką masę. Cytrynę kroimy na pół i dokładnie wyciskamy z niej sok. Pestki wyrzucamy, sok wlewamy po troszkę do masy i wciąż ucieramy, aż masa będzie gładka. BEZA Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wciąż ubijamy. Wafelki kroimy w kostkę, mieszamy z orzechami, migdałami i kokosem. Dodajemy do białek z cukrem, mieszamy i pieczemy w takiej blaszce, w jakiej był pieczony biszkopt. W temperaturze ok 170*C przez ok 20-25 min.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem oliwy. Biszkopt nasączamy sokiem z pomarańczy, na biszkopt smarujemy masę i układamy bezę. Polewamy polewą czekoladową.
Prince polo Edzi
Orzechy migdały kokos i wafelki mieszamy z masą białkową
Prince polo Edzi
Masę białkową pieczemy w formie takiej jak biszkopt
Prince polo Edzi
Biszkopt nasączamy sokiem z pomarańczy i smarujemy masą
Prince polo Edzi
Na posmarowany masą biszkopt układamy bezę