Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana
Bakłażana kroimy w plasterki 7 mm ( tak na oko oczywiście, nie za grube). Aby pozbyć się goryczki solimy plastry i zalewamy zimna wodą, moczymy pół godziny. Podobno to zabieg zbędny jeśli bakłażan jest młody bo nie będzie gorzki, ale ja na wszelki wypadek robię to zawsze aby nie zepsuć potrawy. Pomidory kroimy na plastry tej samej grubości co bakłażan. Czosnek drobno kroimy. Nastawiamy piecyk na 200 stopni, formę smarujemy oliwą. Plastry bakłażana dobrze odsączamy na ręczniku papierowym i smażymy na suchej patelni aby zmiękły i zyskały dodatkowy smaczek (można użyć patelni grillowej). Układamy plastry bakłażana na dno, czosnek, trochę passaty, na to pomidory, sól, pieprz, posypujemy suszoną bazylią, skrapiamy sporo oliwą i układamy kolejną warstwę - bakłażan, czosnek, pomidory, przyprawy itd. Na wierzch dajemy pomidory, ser i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy ok. 20 minut aż wierzch się zrumieni, a warzywa puszczą soki. Podajemy na gorąco.