kasia15x

kasia15x

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Przekładaniec

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

mój pierwszy przepis na tym portalu.;)

Przekładaniec

Składniki:

Przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • Masa waniliowa:
  • gotowa masa waniliowa do tortów
  • 300ml mleka

 

  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 35g żelatyny
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżeczki cukru
  • Poncz:
  • 1 saszetka herbaty o smaku brzoskwiniowym
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szklanka wody

 

  • Dodatkowo:
  • biała polewa
  • płatki migdałowe
  • paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

Przekładaniec
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier i żółtka. Następnie mieszając drewnianą łyżką wsypujemy po trochu mąki przesianej z proszkiem i kakaem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.Wystudzony biszkopt kroimy na dwie warstwy. Masę waniliową przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzewamy aby się rozpuściła. Brzoskwinie miksujemy z połową zalewy z puszki. Dodajemy dwie łyżeczki cukru i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.aby trochę stężało. Poncz: Zalewamy herbatę szklanką gorącej wody dodajemy cukier i aromat. Na spód blaszki kładziemy jedną część biszkoptu i nasączamy ponczem. Na to nakładamy tężejącą masę brzoskwiniową, następnie układamy warstwę z biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę waniliową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego.;]