ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Przekładaniec migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto.

Przekładaniec migdałowy

Składniki:

Przekładaniec migdałowy

 

 

  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • kostka masła
  • szklanka posiekanych migdałów
  • mandarynki i groszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przekładaniec migdałowy
1.Rozbij jajka.Oddziel żółtka od białek.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem ustawionym na średnie obroty.Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp do niej małymi porcjami cukier i dalej ubijaj do czasu, aż się rozpuści.Do piany z białek kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę jajeczną.Uważaj przy tym, aby piana nie opadła.
2.Obydwie mąki połącz z proszkiem do pieczenia.Sypkie składniki przesiej wprost do masy jajecznej.Ciasto delikatnie wymieszaj.Następnie przelej je do formy keksowej wyłożonej pergaminem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175 stopni.Piecz przez ok. 25 min.Po wyjęciu, biszkopt dobrze wystudź.
3.Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części.Nasącz sokiem pomarańczowym.
KREM:
Proszek budyniowy wymieszaj z kawą i z 1/2 szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem.Wlej rozrobiony budyń z kawą.Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje.Odstaw ją, by wystygła.Do budyniu porcjami dodawaj miękkie masło, energicznie ucierając masę.
4.Do kremu dodaj 1/2 szklanki posiekanych migdałów.Placki posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.Kremem posmaruj także boki tortu.Na wierzchu zrób z kremu dekoracyjne fale.Pozostałe migdały zrumień na suchej patelni.Kiedy wystygną, posyp nimi ciasto.Udekoruj cząstkami mandarynek, oraz groszkami.