2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Przekładaniec z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ananasowo-orzechowe pyszne ciasto na kruchym spodzie

Przekładaniec  z orzechami

Składniki:

Przekładaniec z orzechami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 250 gr margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 op cukru waniliowego 16 gr
  • 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 gr masła
  • 2 żółtka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 op,cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • 2 szklanki cukru
  • 200 gr orzechów włoskich
  • 6 białek
  • dżem

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z orzechami
Ciasto: mąkę proszek,margarynę oraz cukier posiekać nożem dodać żółtka i śmietanę posiekać Ciasto podzielić na dwie części Masa ananasowa: Część mleka zagotować z cukrem Budyń mąkę i żółtka roztrzepać w pozostałym mleku .Wlać do gotującego się mleka ugotować budyń Ostudzony budyń utrzeć z masłem dodać pokrojone w kostkę ananasy Blaszkę 26/ 36 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia jedną część ciasta przełożyć do foremki posmarować dżemem ,ubić pianę z 3 białek i szklanki cukru wyłożyć na ciasto posypać połową orzechów włoskich Piec około 45 minut w temp 170* Drugie ciasto upiec w ten sam sposób Płaty cista przełożyć masą udekorować wg uznania. Smacznego.

Tagi:

ciasto