mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przekładany piernik bez miodu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciacho szybkie, niedrogie i pyszne. Upiekłam 2 placki, jeden został przełożyłam grysikiem, a drugi kremem ajerkoniakowym. Oba pyszne.

Przekładany piernik bez miodu

Składniki:

Przekładany piernik bez miodu

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru(dałam 3/4szkl.)
  • 1 szklanka mleka
  • najlepszy jest z czarnej porzeczki lub wiśniowy; dobre są też powidła)- u mnie konfitura śliwkowa:)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu(dałam przyprawę do piernika)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Przekładany piernik bez miodu
Ciasto:Wszystko razem wrzucamy do miski i miksujemy chwilę, wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną kasza manną (lub bułką tartą) blachę i pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika.Masa Grysikowa (z kaszy manny):2 szkl.mleka i 3 łyżki grysiku(kasza manna) ugotować na gęsto, ostudzić. Pół kostki masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, do tej masy dodawać po jednej łyżce grysiku. Tak przygotowaną masą przekładać piernik, tylko te proporcje trzeba chyba pomniejszyć, ponieważ ta masa jest na dużą blachę.