Eduardo48UK

Eduardo48UK

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Przekldanec sasiedzki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwa potrawa na wieczorne przyjęcie.

Przekldanec sasiedzki

Składniki:

Przekldanec sasiedzki

 

  • 100 dag ziemniaków
  • 50 dag pomidorów (lub koncentrat)
  • 50 dag mięso (dowolne: kiełbasa, resztki szynki, gotowane, smażone nie ma znaczenia}
  • 20 dag pieczarek
  • 100 ml oleju (według gustu: polecam słonecznikowy)
  • przyprawy: sól(koniecznie), pieprz ziołowy, przyprawy do grilla, mięsa mielonego lub podobne w/g gustu
  • 2 ząbki czosnku, jeśli ktoś lubi... cebulę
  • jeśli ktoś preferuje pikantną kuchnię polecam dodatek imbiru, tylko świeży nie suszony.
  • UWAGA!! stosować w małych ilościach, nadmiar zepsuje smak.
  • UWAGA!!!! afrodyzjak!!!

Sposób przygotowania:

Przekldanec sasiedzki
Jeśli masz rondel o grubych ściankach, tzw brytfanka, to już pół sukcesu. Teraz przejdź po sąsiadach i pozbieraj pozostałe elementy układanki czyli składniki. Im więcej sąsiadów obejdziesz tym bogatszy będzie Twój kociołek.
A teraz poważnie:
obrane ziemniaki pokrój w plastry, połowa wyłóż dno rondla, na to mięso pokrojone w plastry lub słupki. Na mięso grzyby (mogą też być świeże ale uprzednio obgotowane z dodatkiem kwasku cytrynowego), na to pomidory pokrojone w plastry (dla osób o delikatnym podniebieniu polecam pomidory zblanszować i obrać ze skórki). Na wierzch połóż drugą warstwę ziemniaków.
Układając wszystkie warstwy bogato przesypuj je pieprzem ziołowym i odrobiną soli.
Tak uszykowaną potrawę wstawiamy do piekarnika na około 40-60 min oczywiście pod przykryciem.
temp ok 180-220 st
Jeśli nie masz piekarnika to można takie danie zrobić na płycie ale tylko w naczyniu o grubych ściankach i b.małym ogniu.
Jeśli Twoja potrawa jest już gotowa nie zapomnij na degustację zaprosić sąsiadów, którzy użyczyli Ci składników.
PAMIĘTAJ!!!
1.Gwarancją sukcesu kulinarnego jest dobra zabawa i dobry humor biesiadników.
2.Wszelkie inwencje twórcze i eksperymenty uatrakcyjnią i wzbogacą n/n przepis (zdaj się na swoją intuicję)
3. To jest przepis bazowy i nie podlega ustawie o ochronie danych osobowych. Wszelkie prawa autorskie są nieuzasadnione.
4. Podaj swoje innowacje a będziemy cieszyli się razem smakiem i aromatem wspaniałej kuchni