Sposób przygotowania:
Przekldanec sasiedzki
Jeśli masz rondel o grubych ściankach, tzw brytfanka, to już pół sukcesu. Teraz przejdź po sąsiadach i pozbieraj pozostałe elementy układanki czyli składniki. Im więcej sąsiadów obejdziesz tym bogatszy będzie Twój kociołek.
A teraz poważnie:
obrane ziemniaki pokrój w plastry, połowa wyłóż dno rondla, na to mięso pokrojone w plastry lub słupki. Na mięso grzyby (mogą też być świeże ale uprzednio obgotowane z dodatkiem kwasku cytrynowego), na to pomidory pokrojone w plastry (dla osób o delikatnym podniebieniu polecam pomidory zblanszować i obrać ze skórki). Na wierzch połóż drugą warstwę ziemniaków.
Układając wszystkie warstwy bogato przesypuj je pieprzem ziołowym i odrobiną soli.
Tak uszykowaną potrawę wstawiamy do piekarnika na około 40-60 min oczywiście pod przykryciem.
temp ok 180-220 st
Jeśli nie masz piekarnika to można takie danie zrobić na płycie ale tylko w naczyniu o grubych ściankach i b.małym ogniu.
Jeśli Twoja potrawa jest już gotowa nie zapomnij na degustację zaprosić sąsiadów, którzy użyczyli Ci składników.
PAMIĘTAJ!!!
1.Gwarancją sukcesu kulinarnego jest dobra zabawa i dobry humor biesiadników.
2.Wszelkie inwencje twórcze i eksperymenty uatrakcyjnią i wzbogacą n/n przepis (zdaj się na swoją intuicję)
3. To jest przepis bazowy i nie podlega ustawie o ochronie danych osobowych. Wszelkie prawa autorskie są nieuzasadnione.
4. Podaj swoje innowacje a będziemy cieszyli się razem smakiem i aromatem wspaniałej kuchni
A teraz poważnie:
obrane ziemniaki pokrój w plastry, połowa wyłóż dno rondla, na to mięso pokrojone w plastry lub słupki. Na mięso grzyby (mogą też być świeże ale uprzednio obgotowane z dodatkiem kwasku cytrynowego), na to pomidory pokrojone w plastry (dla osób o delikatnym podniebieniu polecam pomidory zblanszować i obrać ze skórki). Na wierzch połóż drugą warstwę ziemniaków.
Układając wszystkie warstwy bogato przesypuj je pieprzem ziołowym i odrobiną soli.
Tak uszykowaną potrawę wstawiamy do piekarnika na około 40-60 min oczywiście pod przykryciem.
temp ok 180-220 st
Jeśli nie masz piekarnika to można takie danie zrobić na płycie ale tylko w naczyniu o grubych ściankach i b.małym ogniu.
Jeśli Twoja potrawa jest już gotowa nie zapomnij na degustację zaprosić sąsiadów, którzy użyczyli Ci składników.
PAMIĘTAJ!!!
1.Gwarancją sukcesu kulinarnego jest dobra zabawa i dobry humor biesiadników.
2.Wszelkie inwencje twórcze i eksperymenty uatrakcyjnią i wzbogacą n/n przepis (zdaj się na swoją intuicję)
3. To jest przepis bazowy i nie podlega ustawie o ochronie danych osobowych. Wszelkie prawa autorskie są nieuzasadnione.
4. Podaj swoje innowacje a będziemy cieszyli się razem smakiem i aromatem wspaniałej kuchni
czarna-mamba
czarna-mamba
Eduardo48UK
To piękna zaleta mieć uszy i oczy otwarte szeroko. Tolerancja to podstawa. Zarówno w życiu jak i we wszystkich jego dziedzinach (w kuchni też). "Moich" przepisów nie będzie zbyt wiele ze względu na brak czasu ale postaram się aby wszystkie były atrakcyjne. Z wymienionych wyżej powodów będą one mało czasochłonne i proste.
Pozdrawiam