Dieta paleo nazywana jest także dietą naszych przodków, zbieracko-łowiecką lub jaskiniowców. Paleo to sposób odżywania wzorowany na jadłospisie ludzi żyjących w czasie paleolitu (czyli ponad 2,5 miliona lat temu). Człowiek w tamtych czasach jadł to, co upolował, złowił lub znalazł w lesie, nie znając jeszcze takich produktów jak cukier, rafinowany olej, nabiał, zboże czy rośliny strączkowe. Dieta paleo bazuje na: warzywach, owocach, mięsie, jajkach, rybach, orzechach i grzybach.
Dieta paleo – produkty
Podstawą diety paleo są produkty o wysokiej zawartości białka, czyli np. wątróbka wołowa, pierś z kurczaka, cielęcina i owoce morza. W jadłospisie powinny się znaleźć tłuszcze zwierzęce, np. smalec gęsi, słonina oraz oleje, takie jak: lniany, z awokado, z orzechów, kokosowy czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Składnikiem diety są także owoce, szczególnie jagodowe (borówki, porzeczki, maliny) oraz warzywa, zwłaszcza zielone, np.: brokuły, ogórki, szpinak, kapusta, sałata, szparagi. Na diecie paleo można jeść: grzyby, ryby, jajka, orzechy, pestki oraz kiełki.
Efekty diety paleo
Jednym z efektów stosowania diety paleo jest, oprócz lepszego samopoczucia, utrata wagi. Masa ciała zmniejsza się, ponieważ stosując paleo człowiek rezygnuje z jedzenia cukrów prostych. Występują one w takich produktach, jak: białe pieczywo, słodycze, cukier i substancje słodzące, biały ryż, mąka, drożdżówki i inne wyroby cukiernicze. Co prawda dieta zbieracko-łowiecka nie stroni od tłuszczów, jednak wybierane są zdrowe tłuszcze omega-3, występujące np. w owocach morza, mięsie czy orzechach włoskich.