Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Karkówkę na grilla marynuje się w suchej lub mokrej mieszance przypraw. Najlepszy efekt uzyskuje się po minimum 12 godzinach marynowania mięsa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zamarynować karkówkę na grilla?
fot. Fotolia
Karkówka pieczona na grillu to znakomity pomysł na obiad lub spotkanie ze znajomymi. Soczysta, aromatyczna, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką. Aby jednak cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, trzeba ją najpierw dobrze zamarynować.

Marynata do karkówki z grilla

Karkówkę można marynować na wiele sposobów. W tym celu mogą nam posłużyć zarówno przyprawy suche, w płynie, jak i inne produkty, takie jak piwo. Jak zrobić marynatę do karkówki?

a) Przyprawy do karkówki
  • Przyprawy suche: sól, pieprz (każda odmiana), papryka (każda odmiana), jałowiec, majeranek, kolendra, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, anyż, cynamon, imbir, liść laurowy, ziele angielskie.
  • Przyprawy mokre: maggi, sos sojowy, sos teriyaki, oliwa, ocet, sos BBQ, ketchup, musztarda (każda odmiana), majonez.
  • Inne produkty: czosnek, cebula, piwo, czerwone wino, miód, owoce, śmietana, jogurt naturalny, mleko (zwierzęce lub roślinne).

b) Jak zrobić marynatę?
  • Marynata sucha – wystarczy wymieszać wybrane suche przyprawy ze sobą. Nie trzeba całości odkładać ani czekać, aż przesiąknie smakiem.
  • Marynata mokra – do wybranej bazy (woda, ocet, oliwa, wino, miód, etc.) dodajemy suche przyprawy. Całość mieszamy i odkładamy na 10-15 minut, aby przeszła smakiem.
Jak zamarynować karczek na grilla?

Kiedy mamy gotową marynatę, pozostaje nam już tylko ją wykorzystać do przygotowania karczku na grilla. To naprawdę proste!

a) Marynata sucha
  • Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • Następnie nacieramy je wybraną suchą mieszanką przypraw.
  • Karkówkę umieszczamy w naczyniu, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na całą noc.
b) Marynata mokra
  • Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  • Karkówkę umieszczamy w pojemniku i smarujemy marynatą (można posłużyć się pędzelkiem).
  • Całość przykrywamy i umieszczamy w lodówce na całą noc.
Jak długo marynować karkówkę?

Wieprzowina jest mięsem, które powinno się dość długo marynować. Dlatego absolutnym minimum stanowią 2-3 godziny. W tym czasie mięso zdąży choć odrobinę nasiąknąć aromatem przypraw. Najlepszą opcją jest pozostawienie karczku w marynacie na 12 godzin. Wówczas będzie smakował najlepiej. Niektórzy uważają, iż karkówkę powinno się marynować dwa dni – jest to jednak czas, na który rzadko możemy sobie pozwolić. Dodatkowo latem może powstać ryzyko szybkiego zepsucia się mięsa, dlatego w takich przypadkach lepiej zdecydować się na peklowanie.