Marynowane grzyby – czy to leśne, czy pieczarki – stanowią świetny dodatek do obiadu. Mogą również służyć za zakąskę lub element przystawki. Ich wyrazisty smak wykorzystywany jest także do szeregu sałatek. Jak je przygotować?
Jak zamarynować grzyby?
Marynowanie grzybów leśnych nie jest trudne. Ważne, aby do tego celu przeznaczyć oczyszczone sztuki. Co ciekawe – do marynowania nadaje się większość grzybów, nawet maślaki!
- Do zrobienia marynowanych grzybów będą potrzebne: grzyby leśne, ocet, woda (w proporcji 1:2), cukier, sól, gorczyca, pieprz i ziele angielskie. Opcjonalnie można wykorzystać także cebulę.
- Oczyszczone grzyby kroi się na mniejsze kawałki i obgotowuje we wrzącej wodzie.
- Odcedzone układa się w słoikach.
- W osobnym garnku robi się zalewę: wodę miesza się z octem i przyprawami.
- Gdy całość się zagotuje – marynatą zalewa się grzyby do ¾ wysokości.
- Słoiki trzeba mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Gdy ostygną – można je odwrócić na właściwą stronę. Gotowe!
Ważne: Jeśli lubimy smak pomidorów, do zalewy można dodać także dodać te z puszki lub koncentrat. Wówczas otrzymamy pyszne grzybki w sosie pomidorowym!
Jak zamarynować pieczarki?
Pieczarki marynuje się identycznie jak grzyby leśne. Jedyną różnicą jest fakt, iż w momencie ich obgotowywania, warto do wody dodać kwasek cytrynowy. Dzięki temu zachowają one swoją jasną barwę i jędrność. Do pieczarek warto także dodać nieco pokrojoną w kostkę marchewkę– dzięki niej grzybki nabiorą delikatnie słodkiego posmaku i nie będą tak „duszące”.
SylaUla