Jak zrobić biszkopt z owocami?

Wysyp owoców sezonowych sprawia, że nie sposób oprzeć się pokusie zrobienia ciasta z ich udziałem. Wśród wszelkich wypieków prym wiedzie najzwyklejszy biszkopt z owocami. Jak go zrobić, by zajadała się nim cała rodzina?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić biszkopt z owocami?
fot. Fotolia
Szybkie do zrobienia, puszyste i przede wszystkim - efektowne. Biszkopt z owocami to wspaniała propozycja zarówno na oficjalne okazje, jak i kameralne spotkanie w gronie najbliższych. Zobacz, jak łatwo przygotować to ciasto!

Biszkopt z owocami leśnymi

Sekretem tego ciasta jest przede wszystkim biszkopt - delikatnie wilgotny, puszysty i nie opadający po upieczeniu. Jak takie cudo przygotować? Sprawdź!

1. Przygotuj: 6 jajek, 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 szklankę mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszankę owoców leśnych: jeżyn, malin, poziomek, jagód, borówek, etc.

2. Rozdziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie, cały czas mieszając, dodaj stopniowo cukier.

3. Gdy wsypiesz cały cukier, pora na żółtka - dodawaj po jednym, dokładnie mieszając masę po każdym dodaniu.

4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj partiami przesiane i przemieszane ze sobą mąki. Możesz również wymieszać masę łyżką, pamiętając o tym, by robić to od dna.

5. Gotową masę biszkoptową przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy a na wierzchu ułóż wszystkie owoce. Całość wstaw do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika. Po 40 minutach ciasto jest gotowe - studź je w piekarniku a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Biszkopt z wiśniami
Fot. Fotolia

Biszkopt niejedno ma imię

Biszkopt z owocami wcale nie musi zawsze tak samo wyglądać - możliwości w tej kwestii jest sporo, a każda wiąże się z wyjątkowym smakiem tego wypieku. Zobacz, jakie wariacje na temat tego ciasta Ci proponujemy!

Zacznijmy od biszkoptu - kto powiedział, że musi być zwykły, biały? Do wyboru masz szereg barw i smaków - kakaowy, cytrynowy czy chociażby... malinowy. Wystarczy pobawić się barwnikami spożywczymi oraz do samej masy biszkoptowej dodać odpowiednich esencji smakowych, by uzyskać niebanalny wypiek. Zamiast esencji możesz wykorzystać naturalne ulepszacze smaku - musy owocowe, wanilię  lub cynamon. Zdziwisz się, jak łatwo w ten sposób można odmienić biszkopt!

Inna wariacja polega na tym, by nie zapiekać owoców razem z ciastem. No dobrze, ale jak w takim razie sprawić, by trzymały się wypieku? Wystarczy obłożyć biszkopt kremem - bitą śmietaną, mascarpone, budyniem lub zwykłym dżemem - i na wierzchu ułożyć owoce. Możesz również wydrążyć nieco biszkoptu tak, aby przypominał tartę i krem z owocami umieścić w środku. W ten sposób całość będzie bardziej stabilna.

Biszkopt z malinami
Fot. Fotolia

Same owoce dają również spore pole do popisu, jeśli chodzi o różne warianty tego ciasta. Przede wszystkim nie musimy się ograniczać wyłącznie do jagodowych. Bez problemu możemy sięgnąć po porzeczki, śliwki czy jabłka. Dobrze jest również zestawiać różne rodzaje owoców, tworząc ciekawe kompozycje. Zresztą - owoce nie muszą występować samodzielnie, mogą im towarzyszyć wszelkiego rodzaju bakalie, które dodatkowo podniosą walory smakowe wypieku!

Ostatnią formą odmiany zwykłego biszkoptu z owocami jest jego udekorowanie. Standardowo sięgamy po cukier puder, który wspaniale dopełnia wygląd tak prostego wypieku. Jednak jeśli masz dość takiej wersji biszkoptu, sięgnij po inne dekoracje. Jakie? Świetnym pomysłem są różnego rodzaju polewy, szczególnie te stworzone z czekolady. Jeśli do nich dorzucić różnokolorowe posypki lub cukrowe dekoracje (np. motylki, perełki, kwiatki), to otrzymamy wypiek, który kusi nie tylko owocami, lecz również wysokim poziomem estetyki!

A Wy w jaki sposób przygotowujecie wypieki z owocami - wolicie je łączyć z biszkoptem czy raczej ciastem drożdżowym? Może macie patenty na to, jak urozmaicić ciasto w taki sposób, by nadawało się na specjalne okazje? Podzielcie się swoimi pomysłami z innymi użytkownikami!