Orzech to po prostu tzw. zamknięty suchy owoc, który odpada od rośliny, na której rośnie. Posiada zdrewniałą, twardą owocnię, która nie jest zrośnięta z nasieniem. Orzechy mają liczne właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka, jednak wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że niektórzy boją się spożywać je regularnie. A to błąd, bo większość orzechów wspomaga odchudzania i pomaga pozbyć się np. tłuszczu, który znajduje się na brzuchu. Powinniśmy zatem jeść je w niewielkich ilościach właściwie codziennie!
RODZAJE ORZECHÓW
Spośród orzechów, można wyróżnić następujące rodzaje:
- orzechy włoskie - są to owoce drzewa, które ma taką samą nazwę (orzech włoski),
- orzechy laskowe - to owoce leszczyny,
- orzeszki pistacjowe - są owocami pistacji właściwej,
- migdały - owoce migdałowca pospolitego,
- nerkowce - znane są również pod angielską nazwą cashew, są owocami nerkowca zachodniego,
- orzeszki arachidowe - przez wielu nazywane orzeszkami ziemnymi bądź fistaszkami, to dojrzewające w ziemi strączki z nasionami orzecha ziemnego,
- orzeszki piniowe - to nasiona sosen (nasiona rosną w szyszkach),
- orzechy makadamia - są to owoce drzew makadamia.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI ORZECHÓW
Orzechy to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi. Wystarczy zaledwie kilka orzechów dziennie, by poprawić funkcjonowanie serca, wątroby oraz układu immunologicznego. Zawierają dużo błonnika, białka (jeśli nie jesz mięsa - to właśnie orzechy mogą zastąpić białko zwierzęce) oraz witamin z grupy B, witaminę C oraz minerały: sód, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, fosfor. Zawartość poszczególnych składników jest zróżnicowana, w zależności od rodzaju orzechów.
Migdały często nazywane są "królami orzechów", można je kupić w postaci płatków, w łupinach, mielone bądź w całości. Zawierają dużo magnezu, który łagodzi stres, są też bogatym źródłem fosforu. Posiadają - najwięcej ze wszystkich orzechów - witamin B2 i E, które opóźniają procesy związane ze starzeniem się skóry. Dlatego właśnie migdały dodawane są do balsamów, kremów albo mleczek do twarzy bądź ciała. Olejku migdałowego używa się do pielęgnacji włosów oraz paznokci.
Orzechy włoskie przyspieszają przemianę materii oraz proces, który polega na usuwaniu toksyn z organizmu. Mają pozytywny wpływ na pamięć oraz koncentrację (zaleca się je spożywać przede wszystkim w trakcie wzmożonego wysiłku intelektualnego). To bardzo kaloryczne orzechy, w 100 gramach znajduje się około 660 kalorii, jednak w 80% są to zdrowe, wielonasycone kwasy tłuszczowe. Poleca się je kobietom w ciąży, ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego.
Orzechy laskowe zaleca się osobom, które walczą z miażdżycą. Mają działanie uspokajające, pobudzają osłabiony organizm, dodają sił. Poprawiają pamięć i wpływają na szybkość uczenia się. Posiadają mniej kalorii niż orzechy włoskie. Cechuje je również wysoka zawartość kwasu foliowego oraz witaminy E.
Zdjęcie: Fotolia
Pistacje zawierają bardzo dużo fosforu, który wzmacnia zęby oraz kości. Orzechy te regulują przebieg procesów metabolicznych. Są bogatym źródłem potasu, beta-karotenu, białka i witaminy B1.
Orzechy ziemne posiadają bardzo dużo witaminy B3, czyli niacyny. Z odtłuszczonej mączki z nasion orzechów ziemnych, wytwarza się pieczywo dla osób chorych na cukrzycę. Orzeszki arachidowe są jednym z najsilniejszych alergenów, mogą powodować zagrażające życiu reakcje alergiczne.
ORZECHY W KUCHNI
Mogą stać się składnikiem wielu dań. Doskonale komponują się w potrawach słonych, jak i słodkich. Orzechy można dodawać do różnych rodzajów ciast czy innych deserów np. naleśników, ciastek czy babeczek. Są także wspaniałym składnikiem sałatek, można nadziewać nimi mięsa albo przygotowywać je karmelizowane bądź z miodem i solą. Kulinarne zastosowanie orzechów jest bardzo szerokie i wszystko zależy od Twojej wyobraźni!
A czy Wy lubicie orzechy? A może przyrządzacie z nich jakieś szczególnie smaczne dania? Czekamy na Wasze komentarze!
Zobacz także: orzechy włoskie - dla serca i mózgu >>>
RODZAJE ORZECHÓW
Spośród orzechów, można wyróżnić następujące rodzaje:
- orzechy włoskie - są to owoce drzewa, które ma taką samą nazwę (orzech włoski),
- orzechy laskowe - to owoce leszczyny,
- orzeszki pistacjowe - są owocami pistacji właściwej,
- migdały - owoce migdałowca pospolitego,
- nerkowce - znane są również pod angielską nazwą cashew, są owocami nerkowca zachodniego,
- orzeszki arachidowe - przez wielu nazywane orzeszkami ziemnymi bądź fistaszkami, to dojrzewające w ziemi strączki z nasionami orzecha ziemnego,
- orzeszki piniowe - to nasiona sosen (nasiona rosną w szyszkach),
- orzechy makadamia - są to owoce drzew makadamia.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI ORZECHÓW
Orzechy to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi. Wystarczy zaledwie kilka orzechów dziennie, by poprawić funkcjonowanie serca, wątroby oraz układu immunologicznego. Zawierają dużo błonnika, białka (jeśli nie jesz mięsa - to właśnie orzechy mogą zastąpić białko zwierzęce) oraz witamin z grupy B, witaminę C oraz minerały: sód, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, fosfor. Zawartość poszczególnych składników jest zróżnicowana, w zależności od rodzaju orzechów.
Migdały często nazywane są "królami orzechów", można je kupić w postaci płatków, w łupinach, mielone bądź w całości. Zawierają dużo magnezu, który łagodzi stres, są też bogatym źródłem fosforu. Posiadają - najwięcej ze wszystkich orzechów - witamin B2 i E, które opóźniają procesy związane ze starzeniem się skóry. Dlatego właśnie migdały dodawane są do balsamów, kremów albo mleczek do twarzy bądź ciała. Olejku migdałowego używa się do pielęgnacji włosów oraz paznokci.
Orzechy włoskie przyspieszają przemianę materii oraz proces, który polega na usuwaniu toksyn z organizmu. Mają pozytywny wpływ na pamięć oraz koncentrację (zaleca się je spożywać przede wszystkim w trakcie wzmożonego wysiłku intelektualnego). To bardzo kaloryczne orzechy, w 100 gramach znajduje się około 660 kalorii, jednak w 80% są to zdrowe, wielonasycone kwasy tłuszczowe. Poleca się je kobietom w ciąży, ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego.
Orzechy laskowe zaleca się osobom, które walczą z miażdżycą. Mają działanie uspokajające, pobudzają osłabiony organizm, dodają sił. Poprawiają pamięć i wpływają na szybkość uczenia się. Posiadają mniej kalorii niż orzechy włoskie. Cechuje je również wysoka zawartość kwasu foliowego oraz witaminy E.
Zdjęcie: Fotolia
Pistacje zawierają bardzo dużo fosforu, który wzmacnia zęby oraz kości. Orzechy te regulują przebieg procesów metabolicznych. Są bogatym źródłem potasu, beta-karotenu, białka i witaminy B1.
Orzechy ziemne posiadają bardzo dużo witaminy B3, czyli niacyny. Z odtłuszczonej mączki z nasion orzechów ziemnych, wytwarza się pieczywo dla osób chorych na cukrzycę. Orzeszki arachidowe są jednym z najsilniejszych alergenów, mogą powodować zagrażające życiu reakcje alergiczne.
ORZECHY W KUCHNI
Mogą stać się składnikiem wielu dań. Doskonale komponują się w potrawach słonych, jak i słodkich. Orzechy można dodawać do różnych rodzajów ciast czy innych deserów np. naleśników, ciastek czy babeczek. Są także wspaniałym składnikiem sałatek, można nadziewać nimi mięsa albo przygotowywać je karmelizowane bądź z miodem i solą. Kulinarne zastosowanie orzechów jest bardzo szerokie i wszystko zależy od Twojej wyobraźni!
A czy Wy lubicie orzechy? A może przyrządzacie z nich jakieś szczególnie smaczne dania? Czekamy na Wasze komentarze!
Zobacz także: orzechy włoskie - dla serca i mózgu >>>
karola25
LauraLaura