Jak zrobić danie jednogarnkowe?

  • 1

Zastanawiasz się, jak przygotować zupę gulaszową, leczo lub bigos? Wszystkie te dania charakteryzuje jedno. Wszystkie składniki umieszcza się w jednym garnku i gotuje do momentu uzyskania gotowej potrawy. Tak, to takie proste!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić danie jednogarnkowe?
fot. Fotolia
Przygotowanie dania jednogarnkowego nie jest trudne – wymaga wyłącznie składników charakterystycznych dla danej potrawy i nieco cierpliwości. Najlepiej to zrozumieć na przykładzie, czyli jednym z bardziej klasycznych eintopfów – fasolce po bretońsku.

Przepis na fasolkę po bretońsku

1. Przygotuj:
  • 0,5 kg białej fasoli;
  • 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebulę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 250 g wędzonego boczku;
  • 150 g wędzonej kiełbasy;
  • Kilka kulek ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy;
  • Szczyptę kminku;
  • 3 łyżki majeranku;
  • Wodę;
  • Szczyptę soli i pieprzu do smaku.
2. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.

3. Na drugi dzień wrzuć do garnka posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek.

4. Gdy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojoną kiełbasę i boczek. Podsmaż do momentu, aż całość się lekko przyrumieni.

5.Dodaj namoczoną fasolę i zalej wodą tak, by wszystkie składniki były nią zakryte.

6. Garnek postaw na palniku i gotuj do momentu aż fasola zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe. Smacznego!

Bigos podany w garnku na kolorowej serwetce
Fotolia

Dania jednogarnkowe z Polski, Węgier i Rosji

Metodę gotowania w jednym naczyniu wykorzystuje się w wielu krajach Europy i świata. Na naszych stołach królują głównie potrawy polskie, węgierskie i rosyjskie. Jakie?

Oprócz przedstawionej fasolki po bretońsku, prym wiodą leczo i zupa gulaszowa. Powód jest prosty – oba dania obfitują w sezonowe warzywa, w tym głównie paprykę. Dodatkowo przygotowuje się je wyjątkowo szybko. Co ciekawe – obie potrawy wywodzą się z Węgier, dlatego ich cechą charakterystyczną jest duża ilość aromatycznych przypraw, w tym ostrej papryki.

Jednak nie tylko dania z Węgier cieszą się naszym uznaniem. Równie popularny jest strogonow, czyli gulasz wołowy lub wieprzowy, pochodzenia francusko-rosyjskiego. Wykorzystanie wołowiny powoduje, iż jest on bardzo gęsty i aromatyczny. Często w jego składzie można znaleźć także pieczarki, marchew i ziemniaki.

Na czele polskich eintopfów jest oczywiście nasza potrawa narodowa, czyli bigos. Te danie z kapusty wymaga co prawda więcej cierpliwości niż leczo, ale jego smak wart jest kilku godzin pracy. Jeśli jednak Ci się śpieszy, zdecyduj się na tzw. chłopski garnek, czyli potrawę z ziemniaków, kapusty kiszonej i kiełbasy. Jej smak jest podobny do bigosu, a przygotowanie trwa o wiele krócej!

Chilli con carne z czerwoną fasolą podane w brązowej misce
Fotolia

Egzotyczne dania jednogarnkowe

Gotowanie w jednym garnku podoba się kucharzom na całym świecie. Z tego powodu pomysły na eintopfy można znaleźć nawet w najdalszych zakątkach globu, w tym w Meksyku, Maroku czy Ameryce Łacińskiej.

Chilli con carne – to bez wątpienia najpopularniejsza meksykańska potrawa, którą chętnie przygotowujemy. Do jej zrobienia wystarczy mięso mielone, czerwona fasola i papryczka chilli. Całość serwuje się z kaszą lub wykłada na tortillę. W Polsce chilli podawane jest najczęściej  w misce (jak zupę) z dodatkiem ryżu.

Z Maroka pochodzi tadżin – potrawa na bazie wołowiny, której nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym było pierwotnie przygotowywane. W jego składzie możemy znaleźć także ugotowaną ciecierzycę, cebulę czy prażone migdały, które nadają daniu wyjątkowego smaku.

Ostatnie danie nie jest tak popularne w Polsce jak leczo czy chilli, jednak i ono zyskuje swoich zwolenników. Chodzi o kreolską jambalayę, czyli danie z ryżu, papryki, pomidorów i czosnku. Często do niej dodaje się także chorizo oraz pieprz cayenne, który nadaje daniu odpowiedniej ostrości. Bez wątpienia warto tę potrawę wypróbować!

A jakie są Wasze ulubione dania jednogarnkowe? Stawiacie głównie na bigos i leczo, czy raczej testujecie smaki z całego świata? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami w komentarzach!