Przygotowanie dania jednogarnkowego nie jest trudne – wymaga wyłącznie składników charakterystycznych dla danej potrawy i nieco cierpliwości. Najlepiej to zrozumieć na przykładzie, czyli jednym z bardziej klasycznych eintopfów – fasolce po bretońsku.
Przepis na fasolkę po bretońsku
1. Przygotuj:
3. Na drugi dzień wrzuć do garnka posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek.
4. Gdy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojoną kiełbasę i boczek. Podsmaż do momentu, aż całość się lekko przyrumieni.
5.Dodaj namoczoną fasolę i zalej wodą tak, by wszystkie składniki były nią zakryte.
6. Garnek postaw na palniku i gotuj do momentu aż fasola zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe. Smacznego!
Fotolia
Dania jednogarnkowe z Polski, Węgier i Rosji
Metodę gotowania w jednym naczyniu wykorzystuje się w wielu krajach Europy i świata. Na naszych stołach królują głównie potrawy polskie, węgierskie i rosyjskie. Jakie?
Oprócz przedstawionej fasolki po bretońsku, prym wiodą leczo i zupa gulaszowa. Powód jest prosty – oba dania obfitują w sezonowe warzywa, w tym głównie paprykę. Dodatkowo przygotowuje się je wyjątkowo szybko. Co ciekawe – obie potrawy wywodzą się z Węgier, dlatego ich cechą charakterystyczną jest duża ilość aromatycznych przypraw, w tym ostrej papryki.
Jednak nie tylko dania z Węgier cieszą się naszym uznaniem. Równie popularny jest strogonow, czyli gulasz wołowy lub wieprzowy, pochodzenia francusko-rosyjskiego. Wykorzystanie wołowiny powoduje, iż jest on bardzo gęsty i aromatyczny. Często w jego składzie można znaleźć także pieczarki, marchew i ziemniaki.
Na czele polskich eintopfów jest oczywiście nasza potrawa narodowa, czyli bigos. Te danie z kapusty wymaga co prawda więcej cierpliwości niż leczo, ale jego smak wart jest kilku godzin pracy. Jeśli jednak Ci się śpieszy, zdecyduj się na tzw. chłopski garnek, czyli potrawę z ziemniaków, kapusty kiszonej i kiełbasy. Jej smak jest podobny do bigosu, a przygotowanie trwa o wiele krócej!
Fotolia
Egzotyczne dania jednogarnkowe
Gotowanie w jednym garnku podoba się kucharzom na całym świecie. Z tego powodu pomysły na eintopfy można znaleźć nawet w najdalszych zakątkach globu, w tym w Meksyku, Maroku czy Ameryce Łacińskiej.
Chilli con carne – to bez wątpienia najpopularniejsza meksykańska potrawa, którą chętnie przygotowujemy. Do jej zrobienia wystarczy mięso mielone, czerwona fasola i papryczka chilli. Całość serwuje się z kaszą lub wykłada na tortillę. W Polsce chilli podawane jest najczęściej w misce (jak zupę) z dodatkiem ryżu.
Z Maroka pochodzi tadżin – potrawa na bazie wołowiny, której nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym było pierwotnie przygotowywane. W jego składzie możemy znaleźć także ugotowaną ciecierzycę, cebulę czy prażone migdały, które nadają daniu wyjątkowego smaku.
Ostatnie danie nie jest tak popularne w Polsce jak leczo czy chilli, jednak i ono zyskuje swoich zwolenników. Chodzi o kreolską jambalayę, czyli danie z ryżu, papryki, pomidorów i czosnku. Często do niej dodaje się także chorizo oraz pieprz cayenne, który nadaje daniu odpowiedniej ostrości. Bez wątpienia warto tę potrawę wypróbować!
A jakie są Wasze ulubione dania jednogarnkowe? Stawiacie głównie na bigos i leczo, czy raczej testujecie smaki z całego świata? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami w komentarzach!
Przepis na fasolkę po bretońsku
1. Przygotuj:
- 0,5 kg białej fasoli;
- 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego;
- 1 cebulę;
- 2 ząbki czosnku;
- 250 g wędzonego boczku;
- 150 g wędzonej kiełbasy;
- Kilka kulek ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- Szczyptę kminku;
- 3 łyżki majeranku;
- Wodę;
- Szczyptę soli i pieprzu do smaku.
3. Na drugi dzień wrzuć do garnka posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek.
4. Gdy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojoną kiełbasę i boczek. Podsmaż do momentu, aż całość się lekko przyrumieni.
5.Dodaj namoczoną fasolę i zalej wodą tak, by wszystkie składniki były nią zakryte.
6. Garnek postaw na palniku i gotuj do momentu aż fasola zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe. Smacznego!
Fotolia
Dania jednogarnkowe z Polski, Węgier i Rosji
Metodę gotowania w jednym naczyniu wykorzystuje się w wielu krajach Europy i świata. Na naszych stołach królują głównie potrawy polskie, węgierskie i rosyjskie. Jakie?
Oprócz przedstawionej fasolki po bretońsku, prym wiodą leczo i zupa gulaszowa. Powód jest prosty – oba dania obfitują w sezonowe warzywa, w tym głównie paprykę. Dodatkowo przygotowuje się je wyjątkowo szybko. Co ciekawe – obie potrawy wywodzą się z Węgier, dlatego ich cechą charakterystyczną jest duża ilość aromatycznych przypraw, w tym ostrej papryki.
Jednak nie tylko dania z Węgier cieszą się naszym uznaniem. Równie popularny jest strogonow, czyli gulasz wołowy lub wieprzowy, pochodzenia francusko-rosyjskiego. Wykorzystanie wołowiny powoduje, iż jest on bardzo gęsty i aromatyczny. Często w jego składzie można znaleźć także pieczarki, marchew i ziemniaki.
Na czele polskich eintopfów jest oczywiście nasza potrawa narodowa, czyli bigos. Te danie z kapusty wymaga co prawda więcej cierpliwości niż leczo, ale jego smak wart jest kilku godzin pracy. Jeśli jednak Ci się śpieszy, zdecyduj się na tzw. chłopski garnek, czyli potrawę z ziemniaków, kapusty kiszonej i kiełbasy. Jej smak jest podobny do bigosu, a przygotowanie trwa o wiele krócej!
Fotolia
Egzotyczne dania jednogarnkowe
Gotowanie w jednym garnku podoba się kucharzom na całym świecie. Z tego powodu pomysły na eintopfy można znaleźć nawet w najdalszych zakątkach globu, w tym w Meksyku, Maroku czy Ameryce Łacińskiej.
Chilli con carne – to bez wątpienia najpopularniejsza meksykańska potrawa, którą chętnie przygotowujemy. Do jej zrobienia wystarczy mięso mielone, czerwona fasola i papryczka chilli. Całość serwuje się z kaszą lub wykłada na tortillę. W Polsce chilli podawane jest najczęściej w misce (jak zupę) z dodatkiem ryżu.
Z Maroka pochodzi tadżin – potrawa na bazie wołowiny, której nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym było pierwotnie przygotowywane. W jego składzie możemy znaleźć także ugotowaną ciecierzycę, cebulę czy prażone migdały, które nadają daniu wyjątkowego smaku.
Ostatnie danie nie jest tak popularne w Polsce jak leczo czy chilli, jednak i ono zyskuje swoich zwolenników. Chodzi o kreolską jambalayę, czyli danie z ryżu, papryki, pomidorów i czosnku. Często do niej dodaje się także chorizo oraz pieprz cayenne, który nadaje daniu odpowiedniej ostrości. Bez wątpienia warto tę potrawę wypróbować!
A jakie są Wasze ulubione dania jednogarnkowe? Stawiacie głównie na bigos i leczo, czy raczej testujecie smaki z całego świata? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami w komentarzach!
SylaUla