Aby ziarenka kaszy bulgur nie posklejały się w trakcie gotowania, należy podsuszyć ziarna przez kilka minut na gorącej patelni lub przepłukać wcześniej zimną wodą. Bulgur gotuje się we wrzątku maksymalnie 8 minut (do wchłonięcia płynu) i nie miesza. Można go skropić sokiem z cytryny, a po odstawieniu używać do zup, sałatek, sosów i warzywnych gulaszy bądź jako składnik kotlecików. Bywa również podawany na słodko z miodem i migdałami, orzechami, owocami, dżemem, gorącym mlekiem i cynamonem.
Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Warzywa w połączeniu z kaszą jaglaną stanowią doskonały patent na szybki i wartościowy obiad. Wzbogacone dodatkowo o mięso i świeże zioła staną się też sycącą propozycją dla wszystkich regularnie uprawiających sport. Szczególnie kusząca wydaje się kasza jaglana z kurczakiem i warzywami, którą przygotować można na patelni lub na parze. Dla wielbicieli ekspresowych potraw atrakcyjna okaże się też zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - zaserwowana na przyjęciu rodzinnym, pobudzi kubki smakowe wszystkich zasiadających do stołu!

Sałatka z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur

Kasza bulgur występuje w dwóch odmianach: drobno- i gruboziarnistej. Obie doskonale nadają się na bazę do sałatek. Wystarczy ugotowana kasza, bakłażan, cukinia lub inne warzywa i gotowe. Sałatka z kaszy bulgur to pyszna propozycja na zdrowy i pożywny lunch lub lekki obiad. Można ją również wykorzystać jako dodatek do mięsa lub wegetariańskich kotletów. Sałatka z bulgurem posiada wiele różnych odmian, w zależności od warzyw, na jakie się zdecydujemy.
 

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Jednym z najzdrowszych rodzajów kasz jest kasza gryczana, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego człowieka). Tradycyjną potrawą w polskiej kuchni są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, czyli tak zwane pierogi wiejskie. Najczęściej serwuje się je z dodatkiem gęstej śmietany. Doskonale smakują zarówno odsmażane, jak również gotowane na wodzie. Łatwym i sycącym obiadem są zapiekanki z kaszy gryczanej, do których dodaje się kurczaka oraz leśne grzyby (np. podgrzybki lub borowiki). Z jej udziałem przygotuje się również inne pożywne obiady, jak gołąbki z kaszy gryczanej lub kotlety.