Kasza bulgur przygotowywana jest z ziaren pszenicy. Największą popularność zyskała na Bliskim Wschodzie, gdzie jest częstym zamiennikiem ryżu lub kuskusu. Pasuje do szeregu potraw, w tym z dodatkiem warzyw, mięs i ryb. Jak ją ugotować?
Jak ugotować kaszę bulgur?
Długość gotowania kaszy zależy od jej rodzaju. Całość jednak trwa nie dłużej niż 20 minut. Przed gotowaniem bulgur należy wypłukać w zimnej wodzie. Oto jak przygotować kaszę krok po kroku:
a) Kasza drobnoziarnista
b) Kasza gruboziarnista
Właściwości kaszy bulgur
Bulgur jest bogaty w błonnik pokarmowy. W ugotowanej kaszy znajduje się go ok. 5 g na 100 g produktu. Dodatkowo jest mniej kaloryczny od innych kasz z ziaren pszenicy. Bulgur jest bogaty w potas, fosfor i magnez, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego.
Jak ugotować kaszę bulgur?
Długość gotowania kaszy zależy od jej rodzaju. Całość jednak trwa nie dłużej niż 20 minut. Przed gotowaniem bulgur należy wypłukać w zimnej wodzie. Oto jak przygotować kaszę krok po kroku:
a) Kasza drobnoziarnista
- Proporcje wody: 0,5 szklanki kaszy – ¾ szklanki wody.
- Kaszę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut.
- Po tym czasie kasza wsiąknie wodę i będzie gotowa do podania. Smacznego!
b) Kasza gruboziarnista
- Proporcje wody: 0,5 szklanki kaszy – 1 szklanka wody.
- Kaszę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy od momentu ponownego zagotowania 5-10 minut.
- Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy, wodę można lekko osolić.
- Gotową kaszę serwujemy z mięsem lub podsmażamy z warzywami.
Właściwości kaszy bulgur
Bulgur jest bogaty w błonnik pokarmowy. W ugotowanej kaszy znajduje się go ok. 5 g na 100 g produktu. Dodatkowo jest mniej kaloryczny od innych kasz z ziaren pszenicy. Bulgur jest bogaty w potas, fosfor i magnez, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego.