CO TO JEST KASZA KUSKUS?
Kuskus mimo, iż powszechnie uważany jest za kaszę, w rzeczywistości jest makaronem! Powstaje z twardej pszenicy durum, która zawiera znacznie więcej białka niż klasyczna mąka pszenna! Wspomnianą pszenicę miesza się z wodą, mocno rozdrabnia, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus.
Przysmak ten swoim wyglądem przypomina powszechnie znaną i spożywaną kaszę jęczmienną, jest ona jednak od niej dużo drobniejsza i delikatniejsza w smaku. Te wartościowe ziarna wywodzą się z północno – zachodniej Afryki i na dobre zapanowały w kulinarnym świecie!
KUSKUS – SKARB DLA ZDROWIA
Kuskus to produkt zbożowy, który charakteryzuje się dużą zawartością białka. Przysmak ten jest przy tym niebywale lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego fantastycznie nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego oraz dla osób odchudzających się i będących na diecie.
Zdjęcie: Fotolia
Regularnie spożywany kuskus uzupełni nasz organizm w żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik. Substancje te z kolei pomagają w utrzymaniu mózgu, krwi, serca, układu odpornościowego i skóry w odpowiedniej kondycji. Ponadto chronią przed nowotworami i zapewniają równowagę psychiczną.
JAK PRZYGOTOWAĆ KUSKUS?
Kaszka kuskus jest najłatwiejszą i najszybszą w przygotowaniu kaszą - nie wymaga płukania ani długiego gotowania. Ziarenka tego produktu wystarczy jedynie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, by napęczniały. W zależności od tego jakie danie przyrządzamy, kaszę kuskus warto też zalać mlekiem, bulionem lub wzbogacić o masło o wysokiej zawartości tłuszczu.
KUSKUS W KILKA CHWIL!
Popularny ostatnio kuskus bardzo często zastępuje ziemniaki i ryż serwowane do obiadu. Smakołyk ten stał się również ulubionym produktem wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na przyrządzanie dwudaniowych posiłków.
Kuskus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie serwowane w towarzystwie mięsa lub warzyw. Doskonale skomponuje się szczególnie z kurczakiem czy indykiem, mięsem mielonym, marchewką, cebulą, czosnkiem, cukinią i różyczkami brokuła. W takich zestawach warto wzbogacić go smakowo o odrobinę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.
Kuskus niebywale smakowicie spisuje się także jako farsz do zapiekanek czy jako składnik sałatek i sycących zup!
A może kuskus na słodko? Oczywiście! Kasza z pszenicy świetnie sprawdza się również jako słodkie danie obiadowe, urozmaicone o świeże owoce, bakalie, jogurt naturalny czy miód stanie się ulubionym daniem najmłodszych domowników!
GARŚĆ INSPIRACJI
Brak Wam pomysłów na przyrządzanie szybkich, ale sycących obiadów? Odwiedźcie nasz dział: kasze i korzystajcie do woli z wspaniałych receptur!
My szczególnie proponujemy Wam skosztowanie fantastycznej fasolki szparagowej z kuskusem i pomidorkami, która urozmaicona została o aromatyczne masło, tymianek i miód – czyż to nie brzmi fantastycznie? Przekonajcie się, jak smakuje - z pewnością nie będziecie zawiedzeni!
Kolejną ciekawą recepturą jest kuskus z bakłażanem, pomidorkami i papryką. Warto podać ją w czasie zabieganego dnia, ale także podczas spotkania z przyjaciółmi - gwarantujemy, zasmakuje każdemu!
Zdjęcie: Fotolia
Nie musicie marnować czasu na kilkugodzinne przyrządzanie obiadów. Zobaczcie nasze przepisy na szybkie w zrobieniu dania, które zaskoczą Wasze podniebienia. Do dzieła!
Kuskus mimo, iż powszechnie uważany jest za kaszę, w rzeczywistości jest makaronem! Powstaje z twardej pszenicy durum, która zawiera znacznie więcej białka niż klasyczna mąka pszenna! Wspomnianą pszenicę miesza się z wodą, mocno rozdrabnia, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus.
Przysmak ten swoim wyglądem przypomina powszechnie znaną i spożywaną kaszę jęczmienną, jest ona jednak od niej dużo drobniejsza i delikatniejsza w smaku. Te wartościowe ziarna wywodzą się z północno – zachodniej Afryki i na dobre zapanowały w kulinarnym świecie!
KUSKUS – SKARB DLA ZDROWIA
Kuskus to produkt zbożowy, który charakteryzuje się dużą zawartością białka. Przysmak ten jest przy tym niebywale lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego fantastycznie nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego oraz dla osób odchudzających się i będących na diecie.
Zdjęcie: Fotolia
Regularnie spożywany kuskus uzupełni nasz organizm w żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik. Substancje te z kolei pomagają w utrzymaniu mózgu, krwi, serca, układu odpornościowego i skóry w odpowiedniej kondycji. Ponadto chronią przed nowotworami i zapewniają równowagę psychiczną.
JAK PRZYGOTOWAĆ KUSKUS?
Kaszka kuskus jest najłatwiejszą i najszybszą w przygotowaniu kaszą - nie wymaga płukania ani długiego gotowania. Ziarenka tego produktu wystarczy jedynie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, by napęczniały. W zależności od tego jakie danie przyrządzamy, kaszę kuskus warto też zalać mlekiem, bulionem lub wzbogacić o masło o wysokiej zawartości tłuszczu.
KUSKUS W KILKA CHWIL!
Popularny ostatnio kuskus bardzo często zastępuje ziemniaki i ryż serwowane do obiadu. Smakołyk ten stał się również ulubionym produktem wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na przyrządzanie dwudaniowych posiłków.
Kuskus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie serwowane w towarzystwie mięsa lub warzyw. Doskonale skomponuje się szczególnie z kurczakiem czy indykiem, mięsem mielonym, marchewką, cebulą, czosnkiem, cukinią i różyczkami brokuła. W takich zestawach warto wzbogacić go smakowo o odrobinę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.
Kuskus niebywale smakowicie spisuje się także jako farsz do zapiekanek czy jako składnik sałatek i sycących zup!
A może kuskus na słodko? Oczywiście! Kasza z pszenicy świetnie sprawdza się również jako słodkie danie obiadowe, urozmaicone o świeże owoce, bakalie, jogurt naturalny czy miód stanie się ulubionym daniem najmłodszych domowników!
GARŚĆ INSPIRACJI
Brak Wam pomysłów na przyrządzanie szybkich, ale sycących obiadów? Odwiedźcie nasz dział: kasze i korzystajcie do woli z wspaniałych receptur!
My szczególnie proponujemy Wam skosztowanie fantastycznej fasolki szparagowej z kuskusem i pomidorkami, która urozmaicona została o aromatyczne masło, tymianek i miód – czyż to nie brzmi fantastycznie? Przekonajcie się, jak smakuje - z pewnością nie będziecie zawiedzeni!
Kolejną ciekawą recepturą jest kuskus z bakłażanem, pomidorkami i papryką. Warto podać ją w czasie zabieganego dnia, ale także podczas spotkania z przyjaciółmi - gwarantujemy, zasmakuje każdemu!
Zdjęcie: Fotolia
Nie musicie marnować czasu na kilkugodzinne przyrządzanie obiadów. Zobaczcie nasze przepisy na szybkie w zrobieniu dania, które zaskoczą Wasze podniebienia. Do dzieła!
BioPlace.pl
Ma bardzo dużo witamin oraz minerałów, którę są potrzebne do funkcjonowania codziennego.
Najlepsza pora dnia na jedzenie kaszy - drugie śniadanie :)
Megi-
LauraLaura
niezły kąsek
karola25
ajrinwu