Szybki obiad z kaszą kuskus

  • 6

Przepisy na dania obiadowe dla zapracowanych powinny być proste, szybkie, ale także odżywcze. Idealnym produktem do takich potraw okaże się wiec kasza kuskus, którą przygotować można błyskawicznie, na bardzo wiele sposobów. Przeczytajcie artykuł i sprawdźcie jak wspaniały to produkt!

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szybki obiad z kaszą kuskus
fot. Fotolia
CO TO JEST KASZA KUSKUS?

Kuskus mimo, iż powszechnie uważany jest za kaszę, w rzeczywistości jest makaronem! Powstaje z twardej pszenicy durum, która zawiera znacznie więcej białka niż klasyczna mąka pszenna! Wspomnianą pszenicę miesza się z wodą, mocno rozdrabnia, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus.

Przysmak ten swoim wyglądem przypomina powszechnie znaną i spożywaną kaszę jęczmienną, jest ona jednak od niej dużo drobniejsza i delikatniejsza w smaku. Te wartościowe ziarna wywodzą się z północno – zachodniej Afryki i na dobre zapanowały w kulinarnym świecie!

KUSKUS – SKARB DLA ZDROWIA

Kuskus to produkt zbożowy, który charakteryzuje się dużą zawartością białka. Przysmak ten jest przy tym niebywale lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego fantastycznie nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego oraz dla osób odchudzających się i będących na diecie.

Danie z kaszą kuskus
Zdjęcie: Fotolia

Regularnie spożywany kuskus uzupełni nasz organizm w żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik. Substancje te z kolei pomagają w utrzymaniu mózgu, krwi, serca, układu odpornościowego i skóry w odpowiedniej kondycji. Ponadto chronią przed nowotworami i zapewniają równowagę psychiczną.

JAK PRZYGOTOWAĆ KUSKUS?

Kaszka kuskus jest najłatwiejszą i najszybszą w przygotowaniu kaszą - nie wymaga płukania ani długiego gotowania. Ziarenka tego produktu wystarczy jedynie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, by napęczniały. W zależności od tego jakie danie przyrządzamy, kaszę kuskus warto też zalać mlekiem, bulionem lub wzbogacić o masło o wysokiej zawartości tłuszczu.

KUSKUS W KILKA CHWIL!

Popularny ostatnio kuskus bardzo często zastępuje ziemniaki i ryż serwowane do obiadu. Smakołyk ten stał się również ulubionym produktem wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na przyrządzanie dwudaniowych posiłków.

Kuskus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie serwowane w towarzystwie mięsa lub warzyw. Doskonale skomponuje się szczególnie z kurczakiem czy indykiem, mięsem mielonym, marchewką, cebulą, czosnkiem, cukinią i różyczkami brokuła. W takich zestawach warto wzbogacić go smakowo o odrobinę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.

Kuskus niebywale smakowicie spisuje się także jako farsz do zapiekanek czy jako składnik sałatek i sycących zup!

A może kuskus na słodko? Oczywiście! Kasza z pszenicy świetnie sprawdza się również jako słodkie danie obiadowe, urozmaicone o świeże owoce, bakalie, jogurt naturalny czy miód stanie się ulubionym daniem najmłodszych domowników!

GARŚĆ INSPIRACJI

Brak Wam pomysłów na przyrządzanie szybkich, ale sycących obiadów? Odwiedźcie nasz dział: kasze i korzystajcie do woli z wspaniałych receptur!

My szczególnie proponujemy Wam skosztowanie fantastycznej fasolki szparagowej z kuskusem i pomidorkami, która urozmaicona została o aromatyczne masło, tymianek i miód – czyż to nie brzmi fantastycznie? Przekonajcie się, jak smakuje - z pewnością nie będziecie zawiedzeni!

Kolejną ciekawą recepturą jest kuskus z bakłażanem, pomidorkami i papryką. Warto podać ją w czasie zabieganego dnia, ale także podczas spotkania z przyjaciółmi - gwarantujemy, zasmakuje każdemu!

Danie z kaszą kuskus
Zdjęcie: Fotolia

Nie musicie marnować czasu na kilkugodzinne przyrządzanie obiadów. Zobaczcie nasze przepisy na szybkie w zrobieniu dania, które zaskoczą Wasze podniebienia. Do dzieła!