Jak zrobić gulasz z kaszą?

Gulasz można zrobić z mięsa wieprzowego, wołowego, dziczyzny lub w wersji warzywnej. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy: jęczmiennej, gryczanej bądź jaglanej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić gulasz z kaszą?
fot. Fotolia
Gulasz wieprzowy znakomicie smakuje do kaszy jęczmiennej, wołowina świetnie komponuje się z pęczakiem. Dziczyzna jest znakomita w towarzystwie kaszy gryczanej (prażonej i białej). Gulasz warzywny najlepiej podać z kaszą jaglaną i kaszą orkiszową.

Jak zrobić gulasz z kaszą – ugotować kaszę do gulaszu

Gulasz przygotuj, postępując według poniższych kroków:
  • Pod koniec gotowania gulaszu możesz wsypać surowy kuskus.
  • Kaszę do gulaszu najlepiej ugotować osobno w warzywnym lub mięsnym bulionie. Jeżeli chcesz, aby była sypka i jędrna, wlej odrobinę oleju lub dodaj smalec do wrzątku.
  • Tłuszcz możesz dodać również do ugotowanej i jeszcze gorącej kaszy. W tym wariancie najlepiej sprawdza się masło.
  • Kaszę, szczególnie jaglaną i jęczmienną, warto ugotować w mleku. Będzie miała delikatny, śmietankowy smak. Taki dodatek jest wyśmienity do gulaszu warzywnego i wołowego.
  • Wodę do gotowania kaszy możesz posolić sosem sojowym i dodać plasterek surowej cebuli.
  • Po ugotowaniu kaszy w woreczkach, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć z nadmiaru płynu.
  • Kaszę gotowaną w sposób tradycyjny trudno się odcedza, dlatego gotuj ją zawsze w proporcjach 2:1 (dwie części płynu na jedną część surowej kaszy).
  • Pęczak wymaga długiego gotowania, za to zawsze jest jędrny i sprężysty.
  • Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu kaszy jaglanej przed gotowaniem. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zgorzknieje.
  • Jeśli chcesz użyć do gulaszu kaszę z poprzedniego dnia, odgrzej ją, dodając do potrawy lub podsmaż na oliwie z czosnkiem