Gulasz wieprzowy znakomicie smakuje do kaszy jęczmiennej, wołowina świetnie komponuje się z pęczakiem. Dziczyzna jest znakomita w towarzystwie kaszy gryczanej (prażonej i białej). Gulasz warzywny najlepiej podać z kaszą jaglaną i kaszą orkiszową.
Jak zrobić gulasz z kaszą – ugotować kaszę do gulaszu
Gulasz przygotuj, postępując według poniższych kroków:
Jak zrobić gulasz z kaszą – ugotować kaszę do gulaszu
Gulasz przygotuj, postępując według poniższych kroków:
- Pod koniec gotowania gulaszu możesz wsypać surowy kuskus.
- Kaszę do gulaszu najlepiej ugotować osobno w warzywnym lub mięsnym bulionie. Jeżeli chcesz, aby była sypka i jędrna, wlej odrobinę oleju lub dodaj smalec do wrzątku.
- Tłuszcz możesz dodać również do ugotowanej i jeszcze gorącej kaszy. W tym wariancie najlepiej sprawdza się masło.
- Kaszę, szczególnie jaglaną i jęczmienną, warto ugotować w mleku. Będzie miała delikatny, śmietankowy smak. Taki dodatek jest wyśmienity do gulaszu warzywnego i wołowego.
- Wodę do gotowania kaszy możesz posolić sosem sojowym i dodać plasterek surowej cebuli.
- Po ugotowaniu kaszy w woreczkach, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć z nadmiaru płynu.
- Kaszę gotowaną w sposób tradycyjny trudno się odcedza, dlatego gotuj ją zawsze w proporcjach 2:1 (dwie części płynu na jedną część surowej kaszy).
- Pęczak wymaga długiego gotowania, za to zawsze jest jędrny i sprężysty.
- Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu kaszy jaglanej przed gotowaniem. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zgorzknieje.
- Jeśli chcesz użyć do gulaszu kaszę z poprzedniego dnia, odgrzej ją, dodając do potrawy lub podsmaż na oliwie z czosnkiem.