Mieszkańcy Libanu nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez warzyw, które stanowią ważny składnik praktycznie każdej przygotowywanej przez nich potrawy. Takie upodobania sprawiają, że
Liban jest kulinarnym rajem dla wegetarian. Libańczycy uwielbiają białą rzodkiew, czerwoną kapustę, papryczki chili, pomidory oraz różnego rodzaju sałaty. Niepowtarzalny smak przygotowywanym przez nich potrawom nadają zioła, szczególnie świeża mięta, bazylia i tymianek.
Nieodłącznym akcentem kuchni libańskiej są tzw.
mezze, czyli przystawki, wśród których znajdują się pasty,
dipy oraz sałatki. Najpopularniejszą, libańską, przystawką jest
hummus, który przygotowywany jest z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku oraz jogurtu. Podaje się go z tradycyjnym libańskim pieczywem, przypominającym swoim wyglądem i smakiem, nasze naleśniki. Zamiłowaniu Libańczyków do warzyw i wegetariańskich przystawek, towarzyszy upodobanie do mięsnych potraw. W kuchni libańskiej króluje jagnięcina, która przygotowywana jest w wielu wariantach. Obok jagnięciny w Libii serwuje się również drób, baraninę oraz różnego gatunku ryby. Prawdziwym, mięsnym, przysmakiem
Libańczyków jest
kibbeh nayi, czyli tatar, przygotowywany z surowego mięsa jagnięcego, podawany z kaszą, orzeszkami i oliwą. Jednym z popularniejszych dań w Libanie są rogaliki, które nadziewa się masłem i baraniną. Wśród deserów, przygotowywanych przez Libańczyków na szczególną uwagę zasługuje
baklavy, którą serwuje się z pistacjami i niezwykle aromatycznym syropem różanym. Słodka strona kuchni libańskiej to wszelkiego rodzaju ciastka, budynie z nutą cynamonu i kardamonu.
Zdjęcie: Fotolia