Komosa ryżowa, jak gotować

Komosa ryżowa, czyli quinoa to bezglutenowe pseudozboże, które smakiem i konsystencją przypomina kaszę jaglaną oraz nieprażoną kaszę gryczaną. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik zapiekanek, zup, risotto, farsz oraz samodzielny posiłek, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Komosa ryżowa, jak gotować
fot. Fotolia
Quinoa na słodko będzie pyszna, gdy ugotujesz ją w mleku (krowim lub roślinnym) i dodasz do wody miód, cynamon lub cukier waniliowy.

Jak ugotować komosę ryżową – quinoę

Komosę ryżową gotuje się podobnie jak kaszę jaglaną. Ważne jest, by najpierw ją dokładnie opłukać. Dodatek kilku kropel oliwy do wrzącej wody to dobry sposób na podkreślenie smaku komosy oraz wydobycie zawartych w niej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Sposób gotowania komosy ryżowej:
  • Przygotuj duży garnek, najlepiej z grubym dnem.
  • Komosę ryżową przepłucz na drobnym sicie pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie odsącz. Możesz ją też przepłukać w misce – nalej wodę, wymieszaj i odsącz, powtórz tę czynność co najmniej 2 razy.
  • W garnku zagotuj wodę w proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę komosy.
  • Dodaj oliwę, wsyp quinoę i zamieszaj. 
  • Gotuj przez około 2 minuty, bez przykrycia,
  • Przykryj garnek, dosól do smaku, zestaw z gazu i poczekaj około 10-15 minut, by kasza napęczniała i wchłonęła wodę.

Komosa ryżowa jest gotowa, gdy z ziarenek wydobywają się białe kiełki przypominające sprężynki.

Przygotowując komosę ryżową na słono, zamiast wody możesz użyć bulionu (warzywnego, mięsnego) lub rosołu.