Arabska pasta
Wartość odżywcza humusu
Hummus jest popularny w kręgach wegetariańskich i wegańskich, jako przekąska na wskroś warzywna. Jej wygląd nie wprowadza w estetyczne uniesienia, ale smakowe – owszem. Wbrew pozorom, posiada też wiele cennych składników, min.:
- białko i błonnik
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- żelazo
- witamina C, B6 oraz kwas foliowy
Domowa pasta
Hummus z powodzeniem można przygotować w domu. Wymaga to trochę pracy, ale nie zrażajmy się! I na to jest sposób! Najwięcej czasu zajmuje obróbka ciecierzycy, ponieważ trzeba ją umyć, namoczyć na noc, gotować ponad godzinę, zmiksować… Dla zabieganych proponujemy kupno ciecierzycy w puszce, która od razu jest gotowa do miksowania.
Aby przygotować pastę potrzebne nam będą:
- 25 dag ciecierzycy (może być z puszki)
- 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku (jeśli lubisz, dodaj więcej)
- 2 duże łyżki tahini (pasty sezamowej, którą kupisz w zdrowej żywności)
- 3-4 łyżki oliwy (albo oleju sezamowego)
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz świeżo mielony
Ciecierzycę płuczemy, moczymy przez noc i gotujemy z dodatkiem soli, aż zmięknie. Następnie miksujemy na gładką masę wraz z wodą pozostałą z gotowania (nie będzie jej zbyt wiele). Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zmiksować ciecierzycę z puszki, dodając nieco zalewy. Do uzyskanej masy dodajemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Pasta, którą uzyskasz, jest bazą. Możesz do niej dodawać dowolne zioła lub warzywa, np.:
- pietruszkę
- świeżą kolendrę
- kmin rzymski
- marchewkę
- cebulę
- paprykę
- pomidory (mogą być suszone)
- oliwki
- kapary