Często wydaje się nam, że kuchnia chińska jest bardzo tajemnicza, odległa i skomplikowana. Ostatnie warsztaty Akademii Smaku Siemens pokazują jednak, że nie ma nic bardziej mylnego.
Okazuje się, że wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak sos sojowy, imbir, makaron sojowy lub ryżowy, bulion i sezam, by wyczarować ogromne spektrum smacznych i zdrowych chińskich potraw. Kuchnia chińska opiera się na umiejętnym łączeniu 5 smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. Duże znaczenie w jej przypadku, odgrywa też odpowiednia kolejność łączenia składników.
Haiyan Li, specjalizująca się w tradycyjnych daniach kuchni chińskiej, zdradziła przepisy i przygotowała typowe chińskie dania. Ucztę rozpoczynała sałatka z bakłażana. Rolę pierwszego dania spełniła zupa z mięsnymi kulkami. Jako danie główne podano pikantny i aromatyczny makaron oraz prawdziwe chińskie pierożki. Dopełnieniem uczty był obłędny deser, w postaci musu na bazie mleczka kokosowego i soku z pomarańczy.
Przepisy na wymienione dania znajdziecie w najnowszym Magazynie Akademii Smaku Siemens. Dowiecie się też z niego, jakie obyczaje i zwyczaje panują w kuchni chińskiej. Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Zobaczcie, co o tym decyduje. Zachęcamy do lektury!