Kuchnia chińska w najlepszym wydaniu!

Kuchnia chińska, czyli Chiny jakich nie znacie pod takim hasłem obyły się ostatnie warsztaty Akademii Smaku Siemens. Młoda pasjonatka gotowania Haiyan Li zarażała entuzjazmem, zdradzając przepisy na zdrowe chińskie potrawy. Zobaczcie sami!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kuchnia chińska w najlepszym wydaniu!

Często wydaje się nam, że kuchnia chińska jest bardzo tajemnicza, odległa i skomplikowana. Ostatnie warsztaty Akademii Smaku Siemens pokazują jednak, że nie ma nic bardziej mylnego.

Okazuje się, że wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak sos sojowy, imbir, makaron sojowy lub ryżowy, bulion i sezam, by wyczarować ogromne spektrum smacznych i zdrowych chińskich potraw. Kuchnia chińska opiera się na umiejętnym łączeniu 5 smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. Duże znaczenie w jej przypadku, odgrywa też odpowiednia kolejność łączenia składników.


dowiedz się więcej
 
kuchnia chińska

Haiyan Li, specjalizująca się w tradycyjnych daniach kuchni chińskiej, zdradziła przepisy i przygotowała typowe chińskie dania. Ucztę rozpoczynała sałatka z bakłażana. Rolę pierwszego dania spełniła zupa z mięsnymi kulkami. Jako danie główne podano pikantny i aromatyczny makaron oraz prawdziwe chińskie pierożki. Dopełnieniem uczty był obłędny deser, w postaci musu na bazie mleczka kokosowego i soku z pomarańczy.

Przepisy na wymienione dania znajdziecie w najnowszym Magazynie Akademii Smaku Siemens. Dowiecie się też z niego, jakie obyczaje i zwyczaje panują w kuchni chińskiej. Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Zobaczcie, co o tym decyduje. Zachęcamy do lektury!