Ogórki kiszone są chętnie przygotowywane w Europie Środkowo-Wschodniej. Powstają wskutek działania bakterii kwasu mlekowego i są bogate w witaminę C. Ogórki kiszone to podstawowy składnik zupy ogórkowej. Warzywa można podawać również do obiadu złożonego z mięsa oraz ziemniaków bądź kaszy. Ogórki kwaszone dobrze komponują się z: kanapkami, sałatkami, serami i rybami (szczególnie śledziem). Kiszonka sprawdzi się jako dodatek do tatara oraz zakąska do wódki.  
Ogórki kwaszone przygotowuje się z warzyw gruntowych. Nie należy ich obierać, powinny być tylko umyte i oczyszczone. Ogórki umieszcza się w słoikach, beczce lub kamiennym naczyniu wraz z łodygą kopru, ząbkami czosnku, korzeniem chrzanu, ziarenkami gorczycy i liśćmi laurowymi. Można dodać również czarny pieprz oraz liście dębu, porzeczki lub winorośli. Całość zalewa się wodą z solą (1 łyżeczka na litr wody) i odstawia zaciemnione, chłodne miejsce. Bardzo ważne jest, by zalewa pokryła całe warzywa. Po trzech dniach ogórki staną się małosolne (lekko ukwaszone) i zdatne do jedzenia. Całkowicie ukiszone będą już po tygodniu. 

Polecane przepisy do kategorii Ogórki kiszone

Znaleźliśmy 116 przepisów w kategorii Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

michal1995 michal1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogórki kiszone 30

Ogórki kiszone 30

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: