Przepyszne, soczyste warzywo o przepięknym żółtym kolorze, nazywane "statkiem kosmicznym". Wiecie o czym mowa? Patisony, są warzywem z grupy dyniowatych, jednak w Polsce nie są tak popularne jak ich bracia. Może to dziwić tym bardziej, że ich smak jest niezwykły. Młode odmiany chętnie pojawią się w sałatkach, zaś starsze uwielbiają pieczenie lub duszenie.
Patisony można potraktować tak samo jak cukinię. Z tą różnicą, że faszerowany patison ładniej prezentuje się na stole, ze względu na swoją niezwykła aparycję. Warto go dodać do zup jarzynowych, lecza lub gulaszu, który stanie się przez to bardziej wyrazisty. Patisony, w odróżnieniu od innych warzyw dyniowatych, mają lekko kwaśny posmak. W dodatku są niskokaloryczne i lekkostrawne, więc mogą być podawane dzieciom.
Idealnym rozwiązaniem na okres zimowy, są marynowane patisony. Podane razem z papryką zachwycą kombinacją smaków. W sezonie letnim młode, grillowane patisony na pewno zrobią furorę. Ze względu na swój niezwykle delikatny, lekko kwaskowaty smak nadają się też do słodkich przetworów albo ciastek.
Skorzystajcie z zamieszczonych tu przepisów i sprawcie, aby patisony coraz częściej gościły na Waszych stołach. Zobaczycie, że jest warto!