Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Naleśniki Maciasa

Naleśniki Maciasa

Maciasso Maciasso

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ruloniki królewskie

Ruloniki królewskie

jovi jovi
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuszki z bananem

Racuszki z bananem

kasik12 kasik12
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cebulaczki Eli

Cebulaczki Eli

eli_555 eli_555
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Pyza Pyza
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta jajeczna Pyzy

Pasta jajeczna Pyzy

Pyza Pyza
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń do chleba

Pieczeń do chleba

zewa zewa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szparagowa przekaska.

Szparagowa przekaska.

Jojo Jojo
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip z awokado.

Dip z awokado.

aaa.oto.ewa aaa.oto.ewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiatraczki z serem

Wiatraczki z serem

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pomidory fondue

Pomidory fondue

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

galert

galert

bogda46 bogda46
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: