Spaghetti z owocami morza to pyszny pomysł na obiad lub kolacje. Możemy podać go na spotkaniu ze znajomymi lub tylko we dwoje. Jest to pyszne i proste w wykonaniu danie. Możemy dodać ulubione owoce morza. Świetnie będzie smakować spaghetti z mulami lub z kalmarami.

Spaghetti z owocami morza Kategorie

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami to pomysł na szybki, elegancki i zdrowy obiad. Nie zawiera dużo kalorii, pięknie prezentuje się na stole, wręcz danie wymarzone. Możemy przygotować je z wieloma rodzajami makaronu. Świetnie sprawdzą się kokardki, wstążki, czy świderki.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to pyszny pomysł na obiad lub kolacje. Możemy podać go na spotkaniu ze znajomymi lub tylko we dwoje. Jest to pyszne i proste w wykonaniu danie. Możemy dodać ulubione owoce morza. Świetnie będzie smakować makaron z mulami lub z kalmarami.

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami to pomysł na szybki, elegancki i zdrowy obiad. Nie zawiera dużo kalorii, pięknie prezentuje się na stole, wręcz danie wymarzone. Możemy przygotować je na wiele sposobów spaghetti z krewetkami będzie smakować z sosem śmietanowym, czy pomidorowym.

Makaron z krewetkami w sosie

Makaron z krewetkami w sosie

Makaron z krewetkami to pomysł na szybki, elegancki i zdrowy obiad. Nie zawiera dużo kalorii, pięknie prezentuje się na stole, wręcz danie wymarzone. Możemy przygotować go na wiele sposobów makaron z krewetkami będzie smakować z sosem śmietanowym, czy pomidorowym.

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami to dobry pomysł na lekki i zdrowy obiad. W letnie dni sprawdzi się wspaniale. Do tego lampka białego wina i mamy eleganckie, wyjątkowe danie. Spaghetti alle vongole zachwyci swoim smakiem każdego smakosza i zaskoczy naszych gości.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to jednocześnie bardzo wykwintne i szybkie w przygotowaniu danie. Można użyć mrożonych lub świeżych krewetek, małż, homarów, muli, ośmiornic oraz kalmarów. Najlepiej smakują, gdy zostaną krótko podsmażone na klarowanym maśle z dodatkiem świeżego czosnku. Do tego typu dania warto użyć ugotowanych al dente: spaghetti, tagliatelle czy farfalli. Idealnym rozwiązaniem będzie też połączenie neutralnego w smaku makaronu sojowego, ryżowego lub shirataki z intensywnym aromatem owoców morza.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Suszone pomidory to popularny składnik dań kuchni włoskiej. Idealnie nadają się one także do makaronu z tuńczykiem. Kiedy olej, w którym są przechowywane, zmiesza się z olejem tuńczyka, powstanie naturalny, aromatyczny sos do makaronu. Suszone pomidory bywają dosyć kwaśne, dlatego należy dodawać je do potrawy z umiarem. Innym pomysłem na makaron z tuńczykiem i pomidorami jest po prostu przygotowanie pomidorowego sosu do makaronu. Sos pomidorowy na zimno można przyrządzić ze świeżych pomidorów albo pomidorów z puszki. Wystarczy wówczas doprawić je, np. bazylią, pieprzem i solą, ewentualnie dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Inną postacią pomidorowego sosu do makaronu z tuńczykiem jest sos na ciepło, z duszonych pomidorów. Mogą to być pomidory z puszki, a nawet passata, czyli pomidorowe puree. Dodaje się je do zeszklonej na oleju cebuli, przyprawia solą, pieprzem, bazylią i dusi przez kilkanaście minut, mieszając.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i śmietaną to kolejna odsłona tej potrawy. Sos śmietanowy na zimno jest prosty do przygotowania: wystarczy zmieszać śmietanę (12%), z jogurtem naturalnym i majonezem, a także przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem, posiekanym koperkiem lub czosnkiem. Sos śmietanowy na ciepło, na bazie bulionu, wymaga nieco więcej wprawy, ponieważ podczas przygotowywania go należy zahartować śmietanę, aby się nie zważyła i nie zamieniła w grudki. Śmietanę warto zatem dodać do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego bulionu, dosypać odrobinę mąki i wymieszać wszystko dokładnie. Dopiero kiedy letni bulion będzie równomiernie zabielony, można go podgrzać. Na końcu taki sos przyprawia się pieprzem oraz innymi przyprawami, według własnego uznania.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Polecane przepisy do kategorii Spaghetti z owocami morza

Znaleźliśmy 24 przepisów w kategorii Spaghetti z owocami morza