Udziec jagnięcy z kością piecze się w piekarniku z dodatkiem rozmarynu, czosnku, soli oraz pieprzu. Mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne. Jagnięcinę w czasie pieczenia można podlewać sosem własnym lub miodowo-musztardowym. Udziec podaje się w całości jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami i marchewką glazurowaną w miodzie oraz imbirze. Upieczone mięso jagnięce, oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki, to dobry dodatek np. do sałatki albo pieczywa.
Gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy dusi się z rzepą, cukinią, brukwią, pomidorami, marchewką, dynią i ciecierzycą. Można go podawać ze świeżo ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus. Ważne jest, by przed samym gotowaniem warzyw, oprószone solą i pieprzem mięso podsmażyć na rumiano. Dzięki temu zatrzyma w sobie swój smak, a warzywa obecne w gulaszu tylko go podkreślą. Jagnięcina duszona możne być też ugotowana w bardziej tradycyjnej formie, wyłącznie z czosnkiem, cebulą, papryką, ziemniakami, rozmarynem i smalcem. Dla najlepszych efektów smakowych warto doprawić ją octem winnym.

Udziec z sarny

Udziec z sarny

Udziec z sarny z piekarnika jest najsmaczniejszy, kiedy przed pieczeniem długo leży w marynacie. Marynatę do sarny, np. z jałowcem, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i goździkami, można zalać octem winnym albo czerwonym winem. Nadaje ona mięsu aromatu i nadaje soczystości. Serwując je, warto pamiętać o dodatkach. Do udźca z sarny pasują zwłaszcza warzywa bulwiaste – ziemniaki, marchew, seler i pietruszka, które najlepiej jest włożyć wraz z mięsem do piekarnika.

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy to mięso owcy lub barana pozyskiwane z okolicy lędźwiowo-krzyżowej zwierzęcia. Można je piec, smażyć, dusić oraz grillować. Najczęściej przygotowywane dania z mięsa to pieczone żeberka jagnięce oraz kotleciki z kością. Comber jagnięcy doprawia się rozmarynem, chili, pieprzem oraz czosnkiem. Danie dobrze smakuje podane z sosem balsamicznym lubi miętowym. Dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki tłuczone, pieczone albo gotowane w całości, buraki na ciepło i smażone warzywa.

Udziec wołowy

Udziec wołowy

Udziec wołowy pieczony w niskiej temperaturze jest kruchy, lecz soczysty. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu. Dobrze smakuje też na zimno – można go pokroić w plasterki i serwować na kanapkach. Z udźca wołowego robi się gulasz doprawiony ziołami (tymiankiem, rozmarynem, kolendrą), krwisty stek oraz bitki. Pasują do niego ziemniaki i marchewka. Ciekawe połączenie tworzy z gruszkami, pomarańczami oraz orzechami. Podając go wersji na słodko, warto pamiętać o goździkach i cynamonie.

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca wykorzystywana jest do dań duszonych i pieczonych. Pieczoną jagnięcinę można przygotować, marynując wcześniej mięso w zalewie. Marynatę robi się z miodu, soli, pieprzu, rozmarynu oraz papryki – chili lub słodkiej. Mięso przesmaża się na patelni, a następnie dusi się w mięsnym wywarze z dodatkiem czosnku i świeżej mięty. Danie można podawać z pieczonymi jabłkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, smażoną cebulą lub gotowanymi warzywami.

Polecane przepisy do kategorii Udziec jagnięcy