Gulasz jest sycącym, jednogarnkowym daniem mięsno-warzywnym, pochodzącym z kuchni węgierskiej. Ma konsystencję dość gęstej zupy, a podawany jest zazwyczaj z pieczywem, kaszami lub ziemniakami.
Jaki rodzaj wołowiny do gulaszu wybrać
Gulasz można z powodzeniem przygotować z mięsa z kurczaka, z wieprzowiny, cielęciny czy baraniny. Aby domowy gulasz z wołowiny był miękki, warto wybrać:
Jak przygotować mięso wołowe do gulaszu
Wołowina w gulaszu powinna być krucha i pozostać soczysta. Mięso kroi się na niewielkie kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości i układa na patelni z rozgrzanym tłuszczem jedną warstwą. Równomiernie się je obsmaża na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony, a następnie dusi kilkadziesiąt minut w garnku z grubym dnem. Warto doprawić wołowinę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu oraz czerwonym winem, które zapewni mięsu wyczuwalną kruchość.
Co dodać do tradycyjnego gulaszu wołowego
W gulaszu wołowym doskonale sprawdzą się pokrojone w kawałki lub drobno starte: cebula, papryka, marchewka, pietruszka, cukinia, pomidory, świeże i suszone grzyby. Warto doprawić smak potrawy koncentratem pomidorowym oraz sproszkowaną papryką słodką lub wędzoną. Amatorom mięsa na słodko z pewnością przypadnie do gustu połączenie soczystej wołowiny i śliwek, wiśni bądź brzoskwiń z goździkami, posypanych cynamonem.
Jaki rodzaj wołowiny do gulaszu wybrać
Gulasz można z powodzeniem przygotować z mięsa z kurczaka, z wieprzowiny, cielęciny czy baraniny. Aby domowy gulasz z wołowiny był miękki, warto wybrać:
- łopatkę,
- pręgę,
- udziec,
- goleń,
- karkówkę wołową.
Jak przygotować mięso wołowe do gulaszu
Wołowina w gulaszu powinna być krucha i pozostać soczysta. Mięso kroi się na niewielkie kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości i układa na patelni z rozgrzanym tłuszczem jedną warstwą. Równomiernie się je obsmaża na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony, a następnie dusi kilkadziesiąt minut w garnku z grubym dnem. Warto doprawić wołowinę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu oraz czerwonym winem, które zapewni mięsu wyczuwalną kruchość.
Co dodać do tradycyjnego gulaszu wołowego
W gulaszu wołowym doskonale sprawdzą się pokrojone w kawałki lub drobno starte: cebula, papryka, marchewka, pietruszka, cukinia, pomidory, świeże i suszone grzyby. Warto doprawić smak potrawy koncentratem pomidorowym oraz sproszkowaną papryką słodką lub wędzoną. Amatorom mięsa na słodko z pewnością przypadnie do gustu połączenie soczystej wołowiny i śliwek, wiśni bądź brzoskwiń z goździkami, posypanych cynamonem.