Sposób przygotowania:
Wyborny udziec jagnięcy w wyjątkowym sos
Wyborny udziec barani myjemy osuszamy i marynujemy w czosnku, miodzie,rozmarynie, tymianku, zielu angielskim, liściach laurowych. Wszystko obficie solimy dodajemy pieprz i polewamy oliwą, cały kawałek mięsa kilkakrotnie masujemy rękoma tak aby przyprawy dotarły w każde miejsce. Całość odkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią, odstawiamy na minimum 48 godzin. Gotowy udziec wkładamy do dużej brytfanny, ponownie masujemy mięso i nacieramy przyprawami, polewamy czerwonym winem i umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na 4-5 godzin, wszystko zależy od wielkości mięsa, mięso szczelnie przykrywamy. Co kilkanaście minut polewamy winem i oliwą. Upieczony udziec odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut tak aby mięso odpoczęło. Sos zlewamy z brytfanny, z góry zbieramy nadmiar tłuszczu, płyn przecedzamy przez sitko, redukujemy na patelni, dodajemy śmietanę, wcześniej hartując z sosem, w końcowej fazie dodajemy mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody, wszystko zagotowujemy. Na talerz kolejno umieszczamy kapustę gotowaną, smażoną cebulkę, kawał dobrego mięsa polany wytwornym sosem. SMACZNEGO.