Żeberka z piekarnika są soczyste i aromatyczne. Można je przyrządzić na wiele sposobów a każdy daje wyjątkowy efekt. Kluczowa jest tutaj marynata do żeberek, którą można przygotować na bazie octu, oleju i przypraw, coca-coli, ketchupu, miodu czy też musztardy. Ważne, aby umieścić w niej mięso na minimum godzinę, aby zdołało przesiąknąć smakiem i aromatem. Następnie mięso należy upiec. Żeberka mogą być pieczone w brytfannie lub w rękawie – w obu wariantach wychodzą znakomite i soczyste. Gotowe mięso najlepiej serwować z frytkami i surówkami z marchwi, kapusty lub pora.

Wypróbuj wyjątkowe przepisy na żeberka z piekarnika!
Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Przygotowana na wędzonce grochówka koniecznie powinna zawierać dużą ilość suszonego majeranku, który ułatwia trawienie. Wędzonka to najczęściej pokrojony drobno boczek, żeberka, czy łopatka. Grochówkę można również przygotować na wędzonych golonkach, kościach i kiełbasie. Klasyczna grochowa zupa wojskowa to przysmak nie tylko garnizonowych stołówek. Kwintesencję smaku tej potrawy stanowi oczywiście wędzonka i zasmażka. W tym wydaniu grochówka to bardzo sycące i pożywne danie.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym (z dowolnego mięsa lub kości z mięsem) z dodatkiem startych ogórków kiszonych albo przecieru ogórkowego. Do zupy dodaje się również marchewkę, pietruszkę, seler, por, śmietanę i ziemniaki. Ogórkowa dobrze łączy się z takimi przyprawami, jak pieprz czarny, ziele angielskie, sól, liść laurowy czy koperek. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podaje się ją z chrupkim, białym pieczywem.

Kugel

Kugel

Kugel, inaczej kugiel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.

Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy

Przygotowane na zimno sosy owocowe stanowią ciekawe urozmaicenie wielu potraw. Chutney, czyli słodko-kwaśno-ostra kompilacja smakowa, idealne współgra z grillowanymi żeberkami, pieczonymi batatami, frytkami, a nawet śledziem. Chutney ze śliwek z cebulą to znakomity dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Oprócz świeżych śliwek, rodzynek i jabłka, ważnymi składnikami chutney są przyprawy, takie jak goździki, chili, cynamon, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i gorczyca.

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to jedna z lepszych propozycji na obiad. Przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy kawałki mięsa zamarynować a następnie upiec. Jeśli wykorzystanie samego produktu pszczół wydaje nam się za słodkie, zawsze można się pokusić o zrobienie żeberek w miodzie i musztardzie lub w miodzie i ketchupie. Takie połączenia smakowe z pewnością zachwycą niejednego mięsożercę. Co ciekawe – takie żeberka wcale nie muszą być pieczone w piekarniku. Równie dobrze można je przyrządzić w wersji duszonej – zdrowszej i równie smacznej!

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka duszone w kapuście to danie dla osób, które nie lubią długiego marynowania się mięsa. To danie, które robi się bardzo prosto. Wystarczy żeberka z kapustą kiszoną umieścić w garnku a następnie dusić do momentu, aż staną się miękkie. Warto przedtem kapustę opłukać, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Takie żeberka z kapustą można także przygotować z piekarnika. Wówczas wystarczy umieścić mięso i kapustę w rękawie do pieczenia lub brytfannie a następnie całość zapiec.

Żeberka w sosie

Żeberka w sosie

Żeberka przygotowuje się na wiele sposobów. Z reguły decydujemy się na ich pieczenie. Warto jednak od czasu do czasu pokusić się o żeberka duszone w sosie. Tak przygotowane mięso jest nie tylko bardzo soczyste, lecz również świetnie pasuje do ryżu lub kaszy. Inną opcją są żeberka w ketchupie – to patent, który szczególnie spodoba się najmłodszym. Wystarczy mięso posmarować ketchupem lub mieszanką ketchupu i miodu a następnie zapiec w piekarniku. Dzięki temu żeberka będą miały idealny słodko-kwaśny smak!

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach świetnie smakuje podana z grzankami i posypana koperkiem. Do jej przygotowania potrzeba kilkuset gram mięsa wieprzowego, warzyw i ulubionych przypraw. Żeberka dokładnie się myje i kroi na kawałki. Po ich zagotowaniu należy oczyścić je z szumowin. Następnie do wywaru dodaje się pokrojone w kostkę warzywa (np. ziemniaki, marchewkę i por) oraz krajankę ogórkową. Gotową zupę można zabielić śmietaną kremówką. Ogórkową na żeberkach serwuje się z mięsem oddzielonym od kości.

Znaleźliśmy 59 przepisów w kategorii Żeberka pieczone