anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Żeberka na pieczarkowej pierzynce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam, tak zrobione żeberka są bardzo smaczne.

Żeberka na pieczarkowej pierzynce

Składniki:

Żeberka na pieczarkowej pierzynce

 

  • 1,20 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 80 dkg pieczarek
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy typu warzywko lub kucharek
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Żeberka na pieczarkowej pierzynce
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić lekko posolić,odstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać,pokroić w piórka,zeszklić na głębokiej patelni,dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Posypać przyprawą,dusić pod przykryciem aż pieczarki puszczą wodę ,pomieszać i posypać pieprzem i majerankiem,dodać listek laurowy. Masło rozgrzać na patelni,obsmażyć żeberka na złoty kolor,ułożyć na pieczarkach,dusić do miękkości żeberek,koniecznie pod przykryciem i na małym ogniu. Gdy żeberka są już miękkie,wyjąć na talerz,mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklanki zimnej wody,wlać do pieczarek i ciągle mieszając zagęścić sosik. Żeberka ułożyć na pieczarki(jak lubimy możemy wymieszać z pieczarkami. Smacznego