Co to jest miód i jak powstaje?
Miód jest to słodki produkt spożywczy wytwarzany w naturalny sposób przez pszczoły oraz niektóre błonkówki (np. osy) z nektarów kwiatowych oraz spadzi (substancji wydalanych przez owady żerujące na drzewach). Pod wpływem enzymów, w ich układzie pokarmowym dochodzi do przekształcenia zawartej w nektarach sacharozy w glukozę i fruktozę. Po przetworzeniu pszczoły gromadzą miód w plastrach, gdzie ulega on dojrzewaniu.
W zależności od zebranego przez pszczoły nektaru wyodrębnić można miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Mogą mieć postać gęstego płynu lub przybierać stałą konsystencję (po skrystalizowaniu). Warto wiedzieć, że w postaci płynnej nazywany jest on patoką, a w zasklepionej krupcem.
Rodzaje miodów
Najczęściej spożywanym jest miód wielokwiatowy zwany przez smakoszy również miodem tysiąca kwiatów. Powstaje z nektarów z różnorakich roślin miododajnych kwitnących na łąkach, polach, w lasach czy sadach. Miód ten charakteryzuje się jasnym kolorem oraz łagodnym, przyjemnym zapachem.
Fot. Fotolia
Kolejnym lubianym i często jadanym miodem jest miód rzepakowy. W stanie płynnym przybiera on bezbarwną lub lekko słomkową barwę i oraz łagodny, kwiatowy aromat. Miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji i w takim stanie osiąga kremowy kolor.
Znanymi i powszechnie dostępnymi miodami są: akacjowy i lipowy, które w stanie płynnym mają kolor od jasnożółtego do bursztynowego. Miód akacjowy jest łagodny, lipowy zaś dość intensywny, z nutą goryczy w smaku!
Miód wrzosowy to jeden z najbardziej pożądanych miodów nektarowych! Krystalizuje się dość szybko i osiąga barwę brunatno-czerwoną. Nie jest zbyt słodki, a jego aromat jest intensywnie wrzosowy.
W sprzedaży dostępny jest także miód gryczany o esencjonalnym smaku i aromacie. Przybiera najczęściej barwę herbacianą lub brunatną.
Miód spadziowy produkowany jest przez pszczoły ze zbieranych z drzew i roślin wydzielin wytwarzanych przez mszyce i czerwce. W sklepach i na bazarkach dostępne są miody ze spadzi iglastej i liściastej. Są one gęste i mają w składzie mnóstwo związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.
Miód dla zdrowia
Słodki miód to bogactwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera on łatwo przyswajalne cukry proste, a także kwasy organiczne, enzymy, białko i niebywale cenną substancję bakteriobójczą - inhibinę! Miód to źródło witaminy z grupy B, a także A, C i K oraz wartościowych minerałów: żelaza, magnezu czy manganu.
Fot. Fotolia
Warto pamiętać, że regularnie zjadany miód poprawia funkcjonowanie serca i mózgu, koi nerwy, a także przyspiesza gojenie się ran i wspomaga odporność. Dodatkowo miód sprawdza się też w farmakologii i kosmetyce!
Miody w kuchni
To, że miód działa na nasz organizm zbawiennie, wiadome jest już od wieków. Wiemy natomiast w jakiej postaci najlepiej go jadać? Ten złoty płyn to fantastyczna alternatywa dla cukru, dlatego fantastycznie sprawdzi się w napojach, koktajlach, sokach i alkoholach. Miód doda ciekawego smaku ciastom, ciasteczkom, deserom, a nawet kanapkom!
Miodu nie może zabraknąć też w daniach wytrawnych - urozmaica on smak mięs pieczonych czy grillowanych, potraw z makaronem i ryżem! Smakowity miód to nierzadko element wielu sałatek i surówek.
Uwaga! Jeśli lubicie herbatę z dodatkiem miodu, pamiętajcie że pod wpływem wysokiej temperatury traci on cenne właściwości. Najlepiej dodawać go do napoju gdy ten uzyska temperaturę niższą niż 40 C°!
Fot. Fotolia
Nie wiecie jak wykorzystać rozpływający się w ustach miód? Koniecznie spróbujcie naszych żeberek w miodzie oraz pysznego i zdrowego soku marchewkowego z miodem - palce lizać! Do czego najczęściej wykorzystujecie miód? Czekamy na Wasze opinie i... smakowite przepisy z tym produktem!
Miód jest to słodki produkt spożywczy wytwarzany w naturalny sposób przez pszczoły oraz niektóre błonkówki (np. osy) z nektarów kwiatowych oraz spadzi (substancji wydalanych przez owady żerujące na drzewach). Pod wpływem enzymów, w ich układzie pokarmowym dochodzi do przekształcenia zawartej w nektarach sacharozy w glukozę i fruktozę. Po przetworzeniu pszczoły gromadzą miód w plastrach, gdzie ulega on dojrzewaniu.
W zależności od zebranego przez pszczoły nektaru wyodrębnić można miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Mogą mieć postać gęstego płynu lub przybierać stałą konsystencję (po skrystalizowaniu). Warto wiedzieć, że w postaci płynnej nazywany jest on patoką, a w zasklepionej krupcem.
Rodzaje miodów
Najczęściej spożywanym jest miód wielokwiatowy zwany przez smakoszy również miodem tysiąca kwiatów. Powstaje z nektarów z różnorakich roślin miododajnych kwitnących na łąkach, polach, w lasach czy sadach. Miód ten charakteryzuje się jasnym kolorem oraz łagodnym, przyjemnym zapachem.
Fot. Fotolia
Kolejnym lubianym i często jadanym miodem jest miód rzepakowy. W stanie płynnym przybiera on bezbarwną lub lekko słomkową barwę i oraz łagodny, kwiatowy aromat. Miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji i w takim stanie osiąga kremowy kolor.
Znanymi i powszechnie dostępnymi miodami są: akacjowy i lipowy, które w stanie płynnym mają kolor od jasnożółtego do bursztynowego. Miód akacjowy jest łagodny, lipowy zaś dość intensywny, z nutą goryczy w smaku!
Miód wrzosowy to jeden z najbardziej pożądanych miodów nektarowych! Krystalizuje się dość szybko i osiąga barwę brunatno-czerwoną. Nie jest zbyt słodki, a jego aromat jest intensywnie wrzosowy.
W sprzedaży dostępny jest także miód gryczany o esencjonalnym smaku i aromacie. Przybiera najczęściej barwę herbacianą lub brunatną.
Miód spadziowy produkowany jest przez pszczoły ze zbieranych z drzew i roślin wydzielin wytwarzanych przez mszyce i czerwce. W sklepach i na bazarkach dostępne są miody ze spadzi iglastej i liściastej. Są one gęste i mają w składzie mnóstwo związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.
Miód dla zdrowia
Słodki miód to bogactwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera on łatwo przyswajalne cukry proste, a także kwasy organiczne, enzymy, białko i niebywale cenną substancję bakteriobójczą - inhibinę! Miód to źródło witaminy z grupy B, a także A, C i K oraz wartościowych minerałów: żelaza, magnezu czy manganu.
Fot. Fotolia
Warto pamiętać, że regularnie zjadany miód poprawia funkcjonowanie serca i mózgu, koi nerwy, a także przyspiesza gojenie się ran i wspomaga odporność. Dodatkowo miód sprawdza się też w farmakologii i kosmetyce!
Miody w kuchni
To, że miód działa na nasz organizm zbawiennie, wiadome jest już od wieków. Wiemy natomiast w jakiej postaci najlepiej go jadać? Ten złoty płyn to fantastyczna alternatywa dla cukru, dlatego fantastycznie sprawdzi się w napojach, koktajlach, sokach i alkoholach. Miód doda ciekawego smaku ciastom, ciasteczkom, deserom, a nawet kanapkom!
Miodu nie może zabraknąć też w daniach wytrawnych - urozmaica on smak mięs pieczonych czy grillowanych, potraw z makaronem i ryżem! Smakowity miód to nierzadko element wielu sałatek i surówek.
Uwaga! Jeśli lubicie herbatę z dodatkiem miodu, pamiętajcie że pod wpływem wysokiej temperatury traci on cenne właściwości. Najlepiej dodawać go do napoju gdy ten uzyska temperaturę niższą niż 40 C°!
Fot. Fotolia
Nie wiecie jak wykorzystać rozpływający się w ustach miód? Koniecznie spróbujcie naszych żeberek w miodzie oraz pysznego i zdrowego soku marchewkowego z miodem - palce lizać! Do czego najczęściej wykorzystujecie miód? Czekamy na Wasze opinie i... smakowite przepisy z tym produktem!
Weronika91