Tradycyjne pierniki słyną z mocnego doprawienia, nie obcy im posmak kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. Znajdziemy w nich także goździki oraz cynamon. Wszyscy amatorzy korzennych przypraw powinni być usatysfakcjonowani, bo to właśnie piernik uchodzi za najbardziej aromatyczny wypiek.
Staropolski piernik kojarzony jest z ciemnobrązowym, twardym niczym chleb ciastem. Mieszanka różnego rodzaju mąki (żytniej i pszennej) musiała przetrzymać dalekie podróże, ponieważ piernik był towarem eksportowym, dobrem luksusowym na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Obecnie na dobre zagościł w naszych domach, gdzie przyjmuje on niezliczone formy i możemy go spotkać zarówno w postaci ciastek, tak zwanych pierniczków, jak i placków.
W naszej bogatej bazie przepisów na pierniki świąteczne znajdziecie te klasyczne, jak i przełożone kremem lub powidłami. Prawdziwą furorę robi piernik z bakaliami lub marcepanem. Koniecznie spróbujcie, zbliżające się święta bożonarodzeniowe są do tego świetną okazją.
Zdjęcie: Fotolia