Pstrąg gotowany z warzywami i śmietaną

         
ocena: 5/5 głosów: 1931

Marchew, cykorię, seler i por umyć, obrać i pokroić w słupki. Kolejno obgotowywać w

Pstrąg gotowany z warzywami i śmietaną

Składniki:

Pstrąg gotowany z warzywami i śmietaną

 

  • 1,5 kg pstrągów
  • 50 dag marchwi
  • 2 cykorie
  • pól niedużego selera
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 2 szklanki 36% śmietanki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg gotowany z warzywami i śmietaną
Marchew, cykorię, seler i por umyć, obrać i pokroić w słupki. Kolejno obgotowywać w osolonej wodzie. Zachować wywar. Warzywa odsączyć i usmażyć na maśle. Dodać śmietanę i dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Rybę sprawić, umyć, odfiletować, pokroić na kawałki. Ugotować w wywarze z warzyw i osączyć. Na półmisku ułożyć rybę, obło żyć warzywami i połać sosem.

Tagi:

pstrąg