SUPERPRZEPIS

Pstrąg po grecku

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pstrąg po grecku Więcej zdjęć (5)

Pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Z reguły robiłam dorsza teraz będzie pstrąg.

Składniki:

Pstrąg po grecku

 

  • 1 filet z pstrąga tęczowego ( ten łososiowy w kolorze)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • pieprz mielony -szczypta do smaku
  • szczypta mielonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól- szczypta do smaku
  • cukier- szczypta do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 2 łyżki mąki do oprószenia ryby
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg po grecku
Umyć pstrąga. Osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przekroić na kawałki. Posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć mąką - strzepnąć jej nadmiar . Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć rybę z patelni. Obrać i umyć warzywa. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). Rozgrzać w garnku o grubym dnie 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa , cebulę i przyprawy ( listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie ) . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli. Zalać przecierem pomidorowym i dusić 20 minut na małym gazie. Wymieszać - doprawić do smaku cukrem , pieprzem , mieloną papryką, maggi w płynie . Na dno pojemnika wlać warstwę sosu , na niej ułożyć rybę i zalać resztą sosu. Poczekać aż ostygnie i wstawić zakrytą na noc do lodówki.* Trzeba przygotować minimum 24 godziny przed podaniem. Podawać na zimno.
Pstrąg po grecku
Pstrąga umyć i osuszyć a następnie zalać sokiem z cytryny
Pstrąg po grecku
Utarte warzywa zalać przecierem pomidorowym i dusić 20 minut -doprawić
Pstrąg po grecku
Usmazyć oprószonego mąką pstrąga i usmażyć na rumiano
Pstrąg po grecku
Usmażoną rybę podzielić na kawałki przekładać gorącym sosem - ostudzic i zostawić na 12 godzin w lodówce