Sposób przygotowania:
Pstrąg smażony 4
Każdą z ryb należy dokładnie umyć i oczyścić, moje były już oczyszczone. Jeżeli ryba jest duża dzielimy ją na dwie połowy, główka i ogonek, żeby zmieściła się potem na patelni. Każdy kawałek ryby dokładnie posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do środka każdej ryby wkładamy drobno posiekaną pietruszkę i cienki plasterek cytryny. Rybę układamy na półmisku i skrapiamy z każdej strony cytryną. Tak zamarynowaną rybę odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie jajko rozkłucamy z solą i pieprzem. Rybę lekko odciskamy, aby nie była za bardzo mokra. Ze środka wyjmujemy cytrynę. Panierujemy rybę najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na maśle, aż skórka będzie przysmażona. Taką rybę można również upiec na grillu, bez jajka i bułki tartej.