Sposób przygotowania:
Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Umyć i oczyścić płat pstrąga .Jeśli nie był skrobany- oskrobać .Usunąć pozostawione ości i końcówki skrzeli ( o ile ryba nie była oczyszczona ,, na medal " ). Osuszyć. Przygotować marynatę z soku cytryny, 1/5 szklanki oleju , miodu *.Wymieszać. Zalać marynatą rybę . Obłożyć gałązkami rozmarynu , jałowcem i ziarnami pieprzu. Zostawić w marynacie na 30 minut. Kilka razy obrócić rybę. Wyjąć rybę z marynaty i dobrze osuszyć. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Wyłowić z marynaty rozmaryn , pieprz i jałowiec. Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić rozmaryn , jałowiec i pieprz ziarnisty. Smażyć kilka minut aromatyzując olej - usunąć z patelni. Włożyć rybę najpierw skórą do dołu. Smażyć na rumiano. Przewrócić - usmażyć na złoto. Przewrócić kilka razy dosmażając tak by ryba była dobrze wysmażona. Podawać odsączonego z tłuszczu z talarkami smażonych na złoto ziemniaków ( gotowane w mundurkach , ostudzone , pokrojone w plastry i usmażone na złoto) lub frytkami . Oczywiście jakaś surówka ( muszę się przyznać, że uwielbiam w tym zestawie najprostszą z kiszonej kapusty ) . * dobrze by było gdyby to był miód np. wrzosowy - w każdym razie z tych ostrzejszych - ale nie miałam - dałam akacjowy. ** pstrąg trochę przykrótki bo ogon i skrzela obcięłam i zamroziłam razem z innymi rybami ( sandacz, łosoś , halibut ) na zupę rybną * * *Trochę wyjaśnienia .Wiem , że niektórych może przerażać perspektywa smarowania ryby miodem. Proszę uwierzcie mi , że pół łyżki miodu zmieszane z intensywnym rozmarynem , jałowcem , pieprzem i sokiem z cytryny nadaje rybie fantastyczny smak i nie jest to słodycz. W tym wypadku traktuje pstrąga jak mięso , które przecież bardzo często nacieramy miodem. Dla nas jest to porcja na 2 osoby.
kołczu
edytaha
evita0007
Babciagramolka
Spróbuj połączyć dodatkowo z rozmarynem . Muszę zapolowac na miód wrzosowy i zrobic np. sandacza w miodzie wrzosowym , rozmarynie ( bardzo dużo ) z zakwaszoną marynatą na bazie octu z jabłek -- taka kuchnia ,, z kurnej chaty" czyli typowo polskie składniki sprzed wieków .
Polecam też ryby z syropem klonowym . Pierwszą rybę którą zrobiłam z użuciem słodkiego dodatku był własnie kanadyjski przepis na łososia z syropem klonowym i malinami --poezja
evita0007
Oj kusisz mnie ;D spróbuję moze w środę bo bedę miała gosci.Tylko mam mały problem (oni są bez solni w ogóle do niczego soli nie dodają) i czy wyjdzie jak powinno to aż sama się boję :( żeby chociaż można było dać malutką szczyptę a tu nic lipa :( Masz Buniu na to jakąś radę żeby było pysznie i bez soli ?
Babciagramolka
evita0007
Buniu dziekuję za radę.Zrobię jak podpowiadasz ale z łososiem :) Mam nadzieję że to mi wyjdzie i zaproszeni będa zadowoleni :-)
marietta